Bilden är ett montage.

Nästa artikel
”Den här dödsolyckan skedde helt i onödan”
Krönika

”Den här dödsolyckan skedde helt i onödan”

Publicerad 2024-06-10 13:30 (uppdaterad 2024-06-12 09:14)

Bilden är ett montage.

Frågan är vad man ska göra åt saken i ett samhälle som är så djupt mobilberoende, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det kan verka oförargligt. Det brukar ju gå bra att snegla bort från vägen och bara knappa litegrann på telefonen. Men det kan också gå fruktansvärt illa. 

I den här artikeln berättar vi en sällsynt tragisk historia om en trafikolycka på E4:an norr om Gävle. En bil kör på en motorcykel bakifrån och mc-föraren omkommer. Bilisten har missat att hastigheten har sänkts på grund av ett vägbygge. Och det har sin förklaring. Genom att granska förarens mobiltelefon har polisen kunnat kartlägga vad som har hänt precis före olyckan. 

Föraren har bland annat fotograferat sig själv bakom ratten, skickat meddelandet ”jag kör o halv sover” och använt både Facebook och Instagram. Sedan smällde det.

”Olyckan utanför Gävle hände helt i onödan.”

Du har garanterat sett samma sak ute i trafiken. Förare som inte kan låta bli sin mobiltelefon. Kanske har du själv knappat när vägen är fri? Vi är alla felbara. Klart är i alla fall att olyckan utanför Gävle hände helt i onödan.

Frågan är vad man ska göra åt saken i ett samhälle som är så djupt mobilberoende. Polisen skulle förstås kunna göra fler kontroller. Vi skulle kunna följa Norge och höja bötesbeloppet till 9 700 norska kronor jämfört med 1 500 kronor i Sverige. Det skulle kanske kunna ge en avskräckande effekt.

I Storbritannien har man provat ett angiverisystem där trafikanter uppmanas att fotografera rattsurfare. Dit vill vi inte gå! Australien har ställt ut kameror som automatiskt ska upptäcka och lagföra rattsurfare. Vi har ju fartkameror så varför inte?

Annars är det lockande att tänka att teknik i bilen på något sätt ska hindra mobilpillandet. Men hur gör man det utan att det går att kringgå?

Nej, det finns nog ingen ”quick fix” utan det är långt och träget arbete som gäller. Att försöka banka in hur korkat det är att använda telefonen bakom ratten. Till slut får vi hoppas att polletten trillar ned.

Vi förare får helt enkelt ta oss i kragen, inse allvaret och skärpa oss. Mobilen finns kvar när bilen har stannat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-06-14 10:27 ”Den här dödsolyckan skedde…
  • 2024-06-14 08:56 Verkar som man idag kan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.