Bild
Nästa artikel
Krönika

Bilförarna på 70-talet: ”Va, har du vinterdäck?”

Publicerad 2021-09-04 05:35
Erik Rönnblom minns första vintern med vinterdäck.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Dubb eller dubbfritt är ett vanligt diskussionsämne på höstkanten. När jag började köra bil 1970 var inte vinterdäck lika självklart som i dag. Frågan blev snarare: ”Va, har du vinterdäck?”

Det hade vi faktiskt inte första vintern. Bilen hade fräscha sommardäck från Gislaved, då vi köpte den för 1 400 kronor! Vi tyckte att de mjuka diagonaldäcken fungerade bra på de oftast rejält sandade vägarna. Och då körde man ju så mycket långsammare i halka.

Vi var också ute och sladdade på sjöis, mest för att det var roligt och ganska vanligt bland unga bilägare. Äldre deltog i kurser i halkkörning och lärde sig ”pumpbromsning”.

När jag inte ville cykla till plugget i snöglopp tog jag bilen redan i andra ring. Kändes lite lyxigt även om bilen hade tio år på nacken.

En dag fick jag låna faderskapets 145:a med Gislaved Frost och då insåg jag hur mycket bättre vinterdäcket greppade. Så det blev inga nya täckjackor eller polotröjor den vintern, utan vinterdäck!

Den upptäckten var det förstås fler som gjorde och vinterdäck blev snabbt en självklarhet. Tyvärr fortsatte många med sommardäck också på vintern. Till slut infördes lagen om vinterdäck, men märkligt nog inte förrän 1999!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 2021-09-06 20:19 Pi skrev: Christer - du…
  • 2021-09-06 19:00 Christer - du missade min…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.