Nästa artikel
Zeekr X kommer i tre versioner – med matbox och frunk
Nyheter

Zeekr X kommer i tre versioner – med matbox och frunk

Publicerad 12 april 2023 (uppdaterad 12 april 2023)
Den kompakta elbilen Zeekr X börjar nu säljas i Kina och leveranserna startar i juni. Modellen kommer även till Europa.

Volvos nya syskonmärke Zeekr har i flera månader släppt uppgifter om den nya kompaktelbilen Zeekr X, som bygger på samma plattform som kommande Volvo EX30. Under onsdagen lanserades modellen på ett event i Kina.

Zeekr X får ett 66 kWh-batteri, motoreffekt på 272 eller 428 hk och en prislapp på mellan 290 000 och 370 000 kronor. Men det gäller alltså på den kinesiska marknaden, och det återstår att se vad bilen kostar när den börjar säljas i Sverige.

Zeekr X mäter 4,45 meter på längden och 1,57 meter på höjden vilket gör den ungefär lika lång som Volvo XC40, men åtta centimeter lägre för att ge ett sportigare och slankare intryck. Långt axelavstånd ska ge bra innerutrymmen och det finns även en ”frunk” – ett främre bagageutrymme.

Enligt den kinesiska körcykeln klarar bilen mellan 51 och 56 mil på en laddning. Hur lång räckvidden blir i den europeiska WLTP-körcykeln är än så länge oklart.

Uppfällbar sittdyna i baksätet ger plats för långa prylar. Ansiktsigenkänning för att låsa upp bilen är en kontroversiell finess som skapar frågor kring hur Zeekr ska hantera bilägarnas integritet.

Som tillval finns rattvärme, ljudsystem från Yamaha, ansiktsigenkänning för att öppna bilen med en kamera på B-stolpen och automatiskt öppnande dörrar.

Bilen har även en matbox i kupén som kan fungera som kyl, frys eller värmeskåp och ett baksäte som går att lyfta upp för att frakta höga prylar, som i Honda Jazz.

Det finns ingen information om när Zeekr X ska börja säljas i Europa. De första kinesiska köparna får sina bilar i juni.

Interiören ska upplevas som modern med en liggande pekskärm för infotainmentsystemet (som dessutom kan flyttas i sidled till passageraren). Det finns även en mindre skärm framför föraren med digitala instrument och växelväljare bakom ratten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 13 april 2023 Vore skönt att slippa se på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.