Nästa artikel
Fler uppgifter om Zeekr X: Lättare och lägre än Volvo
Nyheter

Fler uppgifter om Zeekr X: Lättare och lägre än Volvo

Publicerad 16 mars 2023 (uppdaterad 16 mars 2023)
Geely ska lansera bilmärket Zeekr i Europa. Kompaktsuven Zeekr X delar teknik med Volvo EX30 och kommer i flera versioner.

Volvoägaren Geely har ambitiösa planer för det relativt nystartade elbilsmärket Zeekr. Det ska lanseras i Europa inom kort och kompaktsuven Zeekr X ska även säljas i Sverige.

I februari blev Zeekr X, som bygger på samma plattform som kommande Volvo EX30, officiell. Nu kommer nya uppgifter från kinesiska myndigheter om att Zeekr X får ett 66 kWh-batteri med en räckvidd på upp till 56 mil på en laddning, men det är enligt den tillåtande kinesiska körcykeln och inte enligt den mer strikta europeiska WLTP-körcykeln.

Zeekr X kommer i åtminstone tre olika versioner med 50, 54 eller 56 mils räckvidd. Batteripaketet är lika stort i samtliga fall och väger 390 kilo. Bilen blir bakhjulsdriven som standard, men fyrhjulsdrift finns som tillval. Motoreffekten ligger på 272 eller 428 hk och snabbladdningseffekten på 150 kW.

Storleksmässigt blir Zeekr X 4,45 meter lång vilket innebär att den blir något längre än Volvo XC40, men åtta centimeter lägre. Tjänstevikten hamnar på 1 840–1 945 kilo vilket är mellan 190 och 240 kilo mindre än för eldrivna XC40.

Priserna är inte klara. Zeekr X debuterar på bilsalongen i Shanghai i april och lanseras i Europa senare under året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.