Nästa artikel
Wey visar ny retrobil – som inte liknar något annat
Nyheter

Wey visar ny retrobil – som inte liknar något annat

Publicerad 8 december 2021 (uppdaterad 6 oktober 2022)
Med design från 1930-talet och modern interiör ska kinesiska Wey locka bilköpare som vill blanda gammalt och nytt.

Den kinesiska koncernen Great Wall Motors säljer inte bara bilar under eget namn utan också under flera andra märken. Ett av dem är Ora där den eldrivna småbilen Cat är på väg till Europa.

I portföljen finns också bilmärket Wey som nyligen visat upp en laddhybrid i samma storleksklass som Volvo XC90.

Men märket har även visat upp en minst sagt udda modell kallad Wey Yuanmeng (eller ”Retro Hipster” på vissa marknader). Det är en retroinspirerad bil som liknar en förvuxen VW-bubbla med bakdörrar.

Wey Yuanmeng liknar verkligen inget annat med sin enorma kromgrill och ”ryggsäck” på bakluckan. Designen är dock en vidareutveckling av Ora Ballet Cat, en kinesisk kopia av Volkswagen Beetle.

Även om exteriören ska ge amerikanska 1930-talsvibbar med runda bakljus, kromade detaljer och ekerfälgar är interiören betydligt modernare. Här finns digitala instrument, stor infotainmentskärm och en extra skärm framför passageraren.

Wey Yuanmeng blir inte helt eldriven utan får istället en hybriddrivlina, förmodligen med en bensinmotor och niostegad automatlåda.

Fantasin hos Great Wall-koncernen sträcker sig inte bara till bilens design. Även modellnamnen sticker ut. Ora Cat heter Good Cat på den kinesiska marknaden, koncernen säljer även bilar under namnet Tank och Haval Big Dog och Weys övriga modeller är döpta efter olika kaffesorter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 8 december 2021 Allt är förlåtet PT cruiser…
  • 8 december 2021 :-)) Den var bra Mäkinen!
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.