Nästa artikel
Efter hotet om strafftullar: Volvo flyttar tillverkning
Nyheter

Efter hotet om strafftullar: Volvo flyttar tillverkning

Publicerad 2024-06-10 16:00 (uppdaterad 2024-06-10 16:30)
Inför EU:s potentiella införande av kinesiska strafftullar hotade Volvo med att stoppa försäljningen av EX30 i Europa.

Volvo Cars som ägs av Geely, har enligt experter störst risk av västerländska biltillverkare att påverkas av europeiska strafftullar på medellång sikt, rapporterar The Times. De har haft delar av sin biltillverkning i Kina och skulle därmed drabbas hårt.

Om strafftullarna införs var ett av alternativ att stoppa försäljningen av kinesiskt tillverkade elbilar i Europa, exempelvis EX30, berättar källor inom Volvo till tidningen. Det alternativet är dock inte längre aktuellt. 

I stället flyttar nu Volvo delar av sin produktion av EX30 från just Kina till sin fabrik i Belgien. I en kommentar till TT säger Volvo att de inte vill specificera anledningen till flytten av produktionen. 

I oktober startade EU-kommissionen en utredning om Kina utövar prisdumpning och oskäliga statliga subventioner. Som ett drag mot den kinesiska staten kommer EU-kommissionen inom kort med stor sannolikhet införa strafftullar mot bilar som tillverkas Kina. 

Dock är farhågan att tullarna riskerar att bli verkningslösa eftersom de kinesiska biltillverkarna har stora vinstmarginaler. Kina har hotat med med egna strafftullar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-06-10 17:27 Skulle du köpa bil av Hitler…
  • 2024-06-10 16:52 Det var ju kanske smart…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.