Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvos besked: Stopp i fabrikerna efter viruslarmet

Publicerad 7 februari 2020 (uppdaterad 7 februari 2020)
Volvo drabbas hårt när tillverkningen sätts på paus. Även flera andra biltillverkare drar i handbromsen.

Volvo kommer tappa åtminstone två veckors produktion och försäljning när fabrikerna i Kina är stoppade på grund av coronaviruset. Det säger Volvochefen Håkan Samuelsson i en intervju med Automotive News.

Enligt honom kommer coronaviruset, som redan drabbat biltillverkarna hårt, påverka inte bara Volvo utan hela bilbranschen. Volvo har flera bil- och motorfabriker i Kina och dessutom har Polestar en egen fabrik.

– Vi följer rekommendationerna från lokala myndigheter, vilket innebär att vi undviker att samla människor. Fabrikerna har inte öppnat och de anställda får stanna hemma för att undvika kontakt. Det är som att tiden stannat, säger han till tidningen.

Än så länge påverkas inte fabrikerna i Europa eller USA men på sikt kan coronaviruset drabba även dessa anläggningar, om leveranserna av delar från Kina påverkas.

Ford, Honda, Hyundai, Nissan och Renault har alla pausat tillverkningen i Kina. 

I moderna bilfabriker förlitar sig biltillverkarna på att komponenter och delar levereras i exakt rätt tid för att kunna bygga en bil – inte för sent, men inte heller för tidigt, eftersom kostnaden för lagerhållning och logistik är hög. När leveranserna av komponenter stoppas på grund av viruset uppstår en kedjereaktion som kan bli komplicerad, tidskrävande och kostsam för biljättarna att lösa.

Även svenska underleverantörer kan råka illa ut på grund av coronaviruset. Enligt en undersökning som Sveriges Radio skrivit om planerar flera svenska underleverantörer att eventuellt behöva varsla personal på grund av viruset.

– Jag är orolig. Jag är på riktigt orolig. Det här känns inte alls bra, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen FKG, till Ekot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-09 23:23
John2008

Hur ska alla klara sig i livet utan sina nya bensindrivna Volvo-suvar? = )

#2 • 2020-02-10 09:14
bejje

De kanske skulle tänkt på dessa utbrott som sker ibland i Kina och haft fabrikerna i Sverige.

#3 • 2020-02-10 11:41
L. Mäkinen

bejje,
Visa mig en enda bilfabrikant som inte har någon komponent från en kinesisk tillverkare. Det räcker med en ynka krets för att bilen inte ska kunna produceras.

#4 • 2020-02-10 17:12
Carl Trefalt

Förkylning i Kina, gör att alla i Världen får vänta till kineserna är friska.

#5 • 2020-02-11 11:17
L. Mäkinen

Fick meddelande från en av mina leverantörer i Kina att de håller stängt ett par veckor till. Spännande!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.