Nästa artikel
Volvos besked: Elmotorer till nya bilar ska byggas i Skövde
Nyheter

Volvos besked: Elmotorer till nya bilar ska byggas i Skövde

Publicerad 9 december 2020
Volvo investerar 700 miljoner i Skövdefabriken för att börja bygga egna elmotorer.

Volvos nya elbil XC40 Recharge har elmotorer som köps in från underleverantören Valeo Siemens. Men tidigare under hösten kom beskedet att Volvo ska börja utveckla och tillverka egna elmotorer.

Det är en trend i bilvärlden att flera stora tillverkare nu tar över tillverkningen av viktiga komponenter från underleverantörer. Målet är att få bättre kontroll på hela tillverkningskedjan och på så sätt kunna optimera både hårdvara och mjukvara.

– Genom att konstant förbättra prestandanivån i form av energieffektivitet och komfort skapar vi en körupplevelse som är unik för Volvo, har företagets utvecklingschef Henrik Green sagt.

Beskedet skapade oro i Volvos motorfabrik i Skövde, som i dag bygger förbränningsmotorer. I förra veckan avslöjade Göteborgs-Posten att Volvo bildar ett nytt bolag kallat Powertrain Engineering Sweden för att tillverka hybriddrivlinor i Skövde.

700 miljoner

Nu bekräftar även Volvo att de nya elmotorerna ska byggas i Skövde, där företaget ska investera 700 miljoner kronor under de kommande åren. Målet är att elmotorproduktionen ska vara i full gång omkring 2025.

”Tillverkningen i Skövde har varit en del av Volvo Cars historia ända sedan företaget grundades 1927. När Skövde börjar tillverka elmotorer blir den historiska anläggningen också en del av företagets framtid”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I första skedet ska Skövdefabriken montera elmotorer och det är först senare som anläggnignen tar över hela processen med att tillverka elmotorerna. Design och utveckling ska ske i Göteborg och Shanghai.

– Medarbetarna är kompententa och engagerade i att leverera högsta möjliga kvalitet. Därför är det naturligt att de blir en del av vår spännande framtid, säger Volvos chef för industrioperationer och kvalitet, Javier Varela.

Läs också: Volvo bekräftar: Ska utveckla egna elbilsmotorer

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-09 11:37
Jarl Karlsson

700 miljoner är inte mkt

#2 • Uppdaterat: 2020-12-09 11:41
Mattse

Var tillverkas delarna till elmotorerna i detta första skede? Hur länge dröjer det innan både tillverkning och montering görs i Skövde, dvs när får Volvo en helt svensk elmotor?

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

En helt svensk motor har Volvo inte i dag heller.
De köper in många av komponenterna från underleverantörer som sedan monteras ihop i den egna fabriken, precis samma förfarande som alla andra biltillverkare m.a.o.

#4 • Uppdaterat: 2020-12-09 13:32
Raphael

Biltillverkare idag är egentligen bara bilmonterare. Alla delar kommer från olika underleverantörer.
Även mindre specialisttillverkare har underleverantörer under sig.

#5 • Uppdaterat: 2020-12-09 15:56
Carl Trefalt

Hoppas Volvo kan få elmotorer som drar mindre el.

#6 • Uppdaterat: 2020-12-09 16:53
Pi

Carl - energiförbrukningen för elbilar ligger nog till stor del på annat än själva elmotorns effektivitet - t ex karossformen och totalvikten på bilen. Likaså på reglerings-utrustningen för drivlinan. Elmotorn är ju numera en rätt väl utvecklad produkt även om allt givetvis kan förbättras.

#7 • Uppdaterat: 2020-12-09 18:42
Grosser

Oj, vad kul! Positivt för Skövde och svensk industri. :-)

#8 • Uppdaterat: 2020-12-09 22:30
Swenssons

Grosser: +100. Det som är bra för Volvo, Scania, ABB, Skanska mfl dvs svensk industri är bra för och bygger upp hela Sveriges välfärd! De som kastar skit på Sverige och svenska varor borde förlora sina jobb och INTE ens få A kassa! Får man va så skarp i tonen?

#9 • Uppdaterat: 2020-12-09 22:58
Axa

Swenssons
Trams. Även svenska företag och produkter kan vara skit.

#a • Uppdaterat: 2020-12-12 13:22
JohanWong

Att få elmotorn och dra mindre blir svårt då verkningsgraden redan är 98%.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.