Nästa artikel
Volvo, Zeekr och Smart gör upp om svenska bilköpare
Nyheter

Volvo, Zeekr och Smart gör upp om svenska bilköpare

Publicerad 19 juni 2023
Tre modeller med samma tekniska grund från samma koncern ska börja säljas i Sverige. Tre modeller med samma tekniska grund från samma koncern ska börja säljas i Sverige.

Den nya plattformen SEA som utvecklats inom Geelykoncernen ligger till grund för flera elbilar. Mest intressanta just nu är syskontrion Volvo EX30, Zeekr X och Smart #1.

Modellerna bygger alltså på samma tekniska arkitektur och delar flera tekniska detaljer med varandra. Men designmässigt blir modellerna helt annorlunda, och en tydlig skillnad är till exempel att Volvo saknar instrument framför föraren – något som de andra modellerna har.

Nu står det klart att alla tre ska säljas i Sverige – men med helt olika upplägg.

Smart #1 var först ut att visas upp officiellt av de tre syskonmodellerna. Det är en nystart för märket som haft flera tuffa år försäljningsmässigt, och i Sverige ska Smart nu göra comeback med hjälp av Hedin Bil som blir officiell ”agent” för märket, som det kallas.

Hedin Bil ska både sälja och serva Smartbilar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping och Uppsala.

De första leveranserna av Smart #1 beräknas ske i september. De svenska priserna är inte klara.

Näst på tur är Zeekr X som började tillverkas i Kina tidigare i juni. Bilmärket är relativt nytt och ska försöka locka unga, välutbildade och teknikintresserade förstagångsköpare.

I april bekräftade Zeekr att märket också ska lanseras i Sverige senare under året. Chef för Zeekr i Europa blir Spiros Fotinos som jobbat i Toyotakoncernen i 24 år, på senare tid främst med Lexus. Europateamet består av fler än 1 500 ingenjörer och designers.

Än så länge finns inga detaljer om var eller hur Zeekr X ska säljas och servas.

Volvo EX30 visades upp sist av de tre syskonmodellerna och beräknas kunna levereras om 8–10 månader, alltså tidigast i februari 2024.

Priserna börjar på 429 900 kronor för den billigaste varianten med en räckvidd på drygt 30 mil. Senare kommer även en Cross Country-variant med tuffare utseende.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 26 juni 2023 J.L skrev: Ägarfrågan…
  • 19 juni 2023 Ägarfrågan alltmer…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.