Nästa artikel
Volvo vill bromsa expansion i Kina
Nyheter

Volvo vill bromsa expansion i Kina

Publicerad 3 december 2010 (uppdaterad 3 december 2010)
Volvo och nya ägaren Geely är inte överens om strategin för Kina. Volvo vill avvakta samtidigt som Geely vill bygga tre fabriker.

För att snabbt expandera på världens i dag största bilmarknad vill Geely omgående bygga tre Volvo-fabriker i Kina.

Ledningen för Volvo vill däremot vänta med att investera innan en solid affärsplan med säkrad finansiering arbetats fram.

Det rapporterar brittiska affärstidningen Financial Times som hänvisar till personer med insyn i diskussionerna.

Volvos mål är att inom tio är dubbla sin globala försäljning till 800 000 bilar per år. I den planen spelar Kina en viktig roll.

I år väntas Volvo sälja ungefär 30 000 bilar i landet, främst av modellerna Volvo S40 och förlängda Volvo S80 L som tillverkas på kinesisk mark genom ett samarbete med Ford.

Diskutera: Expandera snabbt eller skynda långsamt? Hur tycker du Volvo ska agera i Kina?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-12-03 15:22
j a r l (ej verifierad)

Lägger ner helt i Eurpoa, låt de hundätande kineserna ta hand om märket helt. Volvo = Kinabilar

#2 • Uppdaterat: 2010-12-03 16:13
789 (ej verifierad)

Toyota = Japaskt skit!
My toyota is fan-så taskig... istället för My toyota is fantastic...

#3 • Uppdaterat: 2010-12-03 16:20
#1 Tysken (ej verifierad)

Ja du " j a r l " du har det inte lätt när du tänker.

Man kan tycka vad man vill om Kineser , men dom är inte dumma, man köper inte Volvo och lägger ner, då skulle man lika gärna elda upp pengarna.
Skillnaden mellan Europeer och Asiater är nog mer att de har mer bråttom att komma fram, därför denna konflikt, marknaden i Kina är stor och man vill ha "payback "så fort som möjligt

#4 • Uppdaterat: 2010-12-03 16:37
Raymond K (ej verifierad)

Klart att Geely och Volvo vill uppföra fabriker och bygga Volvo i Kina. Arbetskraften är betydligt billigare där. Det ger ju mer i vinst och att bromsa Volvo i Kina tycks märkligt eftersom folk köper bilar där som tokiga. Om Volvo vill sälja mer volym är Kina perfekt. Hur det kommer att påverka jobben på Volvo i Sverige får framtiden utvisa men att Volvo tillverkning i Sverige kommer att minska tvivlar jag inte på. Att ta bort Volvo tillverkning helt i Sverige kommer nog inte på fråga eftersom det är gynnsamt att härifrån exportera till övriga Europa.

#5 • Uppdaterat: 2010-12-03 20:37
Calle Carlsson (ej verifierad)

Man kan säga att det finns en schism mellan nya volvochefen Stefan Jacoby som kommer från VW och geelys chef Li Shufu. Om båda har rätt eller bägge har fel åtestår att se. Men jag tror på nåt sätt att Stefan Jacoby förstår volvo bäst , och självklart förstår Li Shufu den Kinesiska marknaden bäst. Det verkar som Li Shufu Vill ha fram en stor volvo lyxbil för Kinesiska bilköpare. Enligt Jacoby står volvo nu mer på egna ben igen och är befriat från ford. Jacoby vill inte att volvo skall kopiera tyska premiumbilar från audi eller bmw utan köra sitt eget race och värna om den scandinaviska traditionen med säkerhet och trygghet och mer stilren design. Jacoby verkar vilja att volvo blir mer renodlat igen och gillar inte ordet premium, han vill hellre använda ordet luxury. Min uppfattning är att volvo nu fått tag i rätt chef och har en mer kompetent ledning än någonsin tidigare som förstår volvos filiosofi bättre än vad nån amerikan kan. Kanske blir volvo igen vad det än gång var.

#6 • Uppdaterat: 2010-12-03 21:32
j a r l (ej verifierad)

Volvo finns inte längre. Fatta det!

KINESBIL

#7 • Uppdaterat: 2010-12-03 21:42
Christer W_. (ej verifierad)

Oj Jarl, då får jag ställa in mitt besök på Volvo om två veckor. Det kanske är helt tomt där byggnaderna en gång stod. Tack, där sparar jag en resa..

#8 • Uppdaterat: 2010-12-03 23:08
Jonas J (ej verifierad)

Jarl! Du har missat: http://www.vibilagare.se/nyheter/650-000-toyota-prius-kan-overhettas-28859#comments-read
(Alla där saknar dig så mycket...)

#9 • Uppdaterat: 2010-12-03 23:24
Pender

Raymond K är säker på att svensk-tillverkade Volvo kommer att minska. Jag är säker på att han har fel. Lika säker är jag på att Volvo PV kommer att bli ett oväntat stort bilmärke framöver. Tack vare Kina.

#a • Uppdaterat: 2010-12-04 15:43
j a r l (ej verifierad)

Skynda långsamt har väl Volvo gjort i 40 år nu. Dags att växla upp, Kinesbilen Volvo måste sälja bättre!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.