Nästa artikel
Volvo V90 bäst i test hos polisen
Nyheter

Volvo V90 bäst i test hos polisen

Publicerad 30 november 2016 (uppdaterad 30 november 2016)
V90 som polisbil får toppbetyg. Se film när polisen pressar den till sitt yttersta.
Det är inte bara Vi Bilägare som genomför grundliga och tuffa tester. Även polisen sätter bilar på prov – och det ordentligt. Nu har Volvo V90, som ska bli tjänstefordon hos polisen, genomgått testprogrammet. Momenten innefattade bromsprov, konbana, undanmanöver, broms med undanmanöver och simulerad utryckningskörning på Volvos provbana i Hällered utanför Borås.

När testerna gjordes var det nollgradigt, snöfall och omväxlande blött och halt väglag. Bäst ifrån sig gjorde V90 i provet med utryckningskörning, då det stundtals gick i 220 kilometer i timmen.

”Chassi, styrning, fjädring, antisladdsystem och drivlina uppträder exemplariskt. Hastiga filbyten i mycket höga hastigheter känns nästan overkligt enkla, bilen gör som den blir tillsagd och bara ”ruskar” av sig sidokrafterna utan att protestera det allra minsta. Provningen kan sammantaget inte annat än resultera i maximal utdelningspoäng”, löd utlåtandet i testprotokollet. Sammanlagt fick V90 9,2 poäng av 10 möjliga, vilket är det högsta betyget någonsin för bilar som testats av polisen.

V90 i polisutförande är specialbyggd för polisens behov. Det innebär extra kraftigt chassi, förstärkta bromsar och monterad polisutrustning. Att göra om en V90 till polisfordon tar en dryg vecka och sker på en specialfabrik i Torslanda. Motoralternativen i polisens V90 är T6 AWD, D4 AWD och D5 AWD. Bilarna kommer att tas i bruk våren 2017.
 
Diskutera: Vad tycker du om V90 som polisbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-30 12:24
A.L

Varför skall polisen åka både diesel och AWD? Det har vi ju fått lära oss är onödigt. De klarar sig nog fint med en bensindriven Skoda Octavia...:-)

MVH AL

#2 • Uppdaterat: 2016-11-30 13:00
PREVIA

Inte har polisens utryckningar gjort någon skillnad i brottsstatistikens uppklarande som ligger på någon procent numera. Enda personerna som riskerar något vid polisens utryckningar är vanliga personer som kan bli påkörda av polisen eller den som de jagar. Poliser som nästan saknar körutbildning skall ut och köra likt tävlingsförare bland vanliga trafikanter kan vi klara oss utan.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-30 13:06
A.L

Det där var en slutledning som var rätt märklig PREVIA. Det är väl självklart att polisens närvaro (utryckning) minskar både brott som ökar uppklarningsprocenten.

Sedan ingår det en körutbildning för poliserna. Det har diskuterats huruvida denna är ändamålsenlig eller inte, eftersom olycksstatistiken visar på en överrisk.

MVH AL

#4 • Uppdaterat: 2016-11-30 13:11
Mattse

Hur fungerar V90 rent praktiskt som polisbil? Den har relativt låg sitthöjd. Klarar fullutrustade skyddsvästklädda poliser att ta sig in/ut ur bilen på ett arbetsmiljökorrekt sätt? Får de plats med sig själva och buset i baksätet? Fungerar det med hundbur med tanke på den sluttande bagageluckan?

#5 • Uppdaterat: 2016-11-30 13:22
Stefan Eriksson

Vilken tur att Kinesiska Volvo blev bäst i test så att Polisen kan fortsätta vara märket trogen. jag undrar vilka de sämre bilarna som testades är?

#6 • Uppdaterat: 2016-11-30 14:00
pinjong

@A.L Skoda Octavia används faktiskt som polisbil i Storbritanien ;-) Den svenska polisen tänker väl mer i banor av multi purpose och väljer därför en bil som är överkvalificerad t ex för patrullering. För den uppgiften räcker det ju med en Smart Fortwo

#7 • Uppdaterat: 2016-11-30 14:42
A.L

Tydligen gör polisen en helt annan bedömning pinjong. Jag är ganska säker på att de är mer än kvalificerade att göra en sådan avvägning än både undertecknad och pinjong. Eller?

Man skall heller inte glömma att polisens bilar är anpassade efter de behov som föreligger i Sverige. Precis som att de amerikanska eller engelska fordonen anpassats efter deras krav.

Bilarna köps in och värderas utefter en standardiserad testmall. Där ligger Volvo och BMW bra till, men även Volkswagen anses kvalificera sig. Och mycket riktigt levererar dessa producenter därför bilar till ordningsmakten. Förstår inte varför det är så konstigt egentligen.

MVH AL

#8 • Uppdaterat: 2016-11-30 14:48
A.L

Mattse; polisens bilar har specialdesignade hundburar. Och dessa går att bygga in i V90 likaså så att hundarna får plats.

Hundarna som används inom polis får heller inte överstiga vissa mått. Då klarar de inte provet, utan används då istället av militär. Om militären ratar dem ( ofta på grund av mentala defekter) så övergår de i civil tjänst istället, d.v.s de säljs iväg till barnfamiljer eller liknande. De blir alltså inga tjänstehundar.

MVH AL

#9 • Uppdaterat: 2016-11-30 14:52
pinjong

A.L Vilken bedömning gör jag? Det finns självklara skillnader mellan hur olika länder arbetar och utrustar sin polis. I Sverige har vi en förhållandevis liten polisorganisation och de poliser som finns ute på gator och vägar har ett fordon som ska klara majoriteten av situationer som kan tänkas uppstå. Därför är standardfordonet för det mesta "överkvalificerat" men klarar å andra sidan ganska krävande uppdrag. Hade vi haft en mycket större polisorganisation (som t ex den brittiska) så hade vi istället behövt specialisera map uppgifter och därmed också fordon.

#a • Uppdaterat: 2016-11-30 15:06
A.L

Så mao pinjong; en Smart är inte tillräcklig för den svenska polisen.

En polisbil bör klara de mest skiftande uppdrag och miljöer, allt från patrullering i tätort till motorvägsjakt och körning i terräng. Därför ställer man också högre krav på dem.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.