Nästa artikel
Volvo utvecklar lastbilar med vätgasmotor
Nyheter

Volvo utvecklar lastbilar med vätgasmotor

Publicerad 2024-05-24 06:33
Lastbils-Volvo ska om några år börja testa en ny modell med förbränningsmotor som går på vätgas i stället för diesel.

För att sänka utsläppen i tunga lastbilar har flera tillverkare börjat utveckla eldrivna lastbilar med batterier. Men batterierna är tunga och kräver tillgång till snabbladdare på långfärd.

Nu uppger Volvo Trucks att företaget utvecklar lastbilar med en förbränningsmotor som drivs av vätgas. Det är samma teknik som exempelvis Toyota visat upp och som även BMW experimenterat med i personbilar.

Vätgasbilar brukar vanligtvis ha en bränslecell som genererar el, men här är det alltså en förbränningsmotor som körs på vätgas.

– Lastbilar där en traditionell förbränningsmotor behålls men körs på vätgas kommer ha samma prestanda och pålitlighet som våra diesellastbilar, men med fördelen att den potentiellt kan bli koldioxidneutral, säger Jan Hjelmgren, produkt- och kvalitetschef på Volvo Trucks.

De första lastbilarna med tekniken ska börja testas på vägarna 2026 och lanseringen är planerad till slutet av decenniet. Volvo ska fortsätta utveckla batteridrivna, gasdrivna och dieseldrivna lastbilar parallellt.

Vätgas är kontroversiellt eftersom det ofta beskrivs som ineffektivt och om den inte framställs på ”grönt” sätt riskerar utsläppen att bli höga. Men lång räckvidd i områden med dåligt utbyggd laddinfrastruktur nämns som en fördel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 2024-05-28 10:12 Gasbehållare som korroderar…
  • 2024-05-27 21:32 Gasbehållare är i sig ett…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.