Nästa artikel
Volvo skippar strålkastarspolare på ”nya” XC40?
Nyheter

Volvo skippar strålkastarspolare på ”nya” XC40?

Publicerad 16 november 2021 (uppdaterad 17 november 2021)
När Volvo uppdaterar XC40 som elbil och laddhybrid kan också en viktig säkerhetsfiness vara på väg att försvinna.

Uppdatering 17 november: Strålkastarspolarna blir kvar på Volvos modeller, inklusive C40 och XC40, trots att de inte syns på någon av Volvos bilder. Läs mer här.


Volvo ska uppdatera suven XC40 som elbil och laddhybrid, men det rör sig inte om några större förändringar. Just nu cirkulerar bilder på vad som förmodligen är ansiktslyfta Volvo XC40 Recharge på nätet. Uppdateringen är inte bekräftad av Volvo men finns redan publicerad på exempelvis Volvos tyska sida.

Största nyheten finns i fronten och det är att strålkastarna nu ”viker av uppåt” precis som på C40 Recharge. Rakt framifrån blir det därmed svårt att avgöra om det är en XC40 eller C40.

Men vid sidan av annorlunda design verkar det som att Volvo även spolar en klassisk detalj som många bilköpare uppskattar, nämligen strålkastarspolningen. På de nya pressbilderna finns inga ”hål” för utstickande strålkastarspolare och det gör det heller inte på C40 Recharge.

Volvo var tidigare en av tillverkarna som ”höll ut längst” när det gäller att behålla spolarna. Dagens Volvo XC40 har till exempel spolare i fronten.

Uppskattad detalj

Vi Bilägare har tidigare tagit upp problemet att många biltillverkare skrotar strålkastarspolarna, som är en viktig säkerhetsdetalj, för att spara pengar. Enligt tillverkarna är nya bilar ofta designade för att smutsen bara ska rinna av och strålkastarna ska även lysa ”igenom” smutsen, men så är det inte alltid i praktiken.

En granskning som Vi Bilägare gjorde tidigare i år visade att sex av tio testade bilar hade strålkastarspolning 2018. Två år senare siffran var det bara fyra av tio bilar som hade spolning, och trenden fortsätter.

Vi har kontaktat Volvo för en kommentar kring spolningen, men ”nya” XC40 Recharge räknas fortfarande som en kommande modell.

”Vi kommenterar inte kommande modeller, som i det här fallet modellår 2023. Med andra ord har vi anledning att återkomma i frågan när det är dags”, uppger Volvos kommunikationsavdelning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 16 november 2021 Strålkastarspolningen…
  • 16 november 2021 Den ursprungliga orsaken…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.