Nästa artikel
Volvo satsar på gas: "Ett genombrott!"
Nyheter

Volvo satsar på gas: "Ett genombrott!"

Publicerad 19 december 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Volvo återupptar satsningen på gasbilar. Nu kan du få en Volvo V70 Flexifuel med biogas - med hjälp av en efterkonvertering.
- Detta är ett genombrott! Sedan vi förlorade möjligheterna att erbjuda bi-fuelmodeller till våra miljöbilskunder för något år sedan har vi jobbat intensivt för att finna en alternativ lösning så länge den internationella efterfrågan på gasfordon inte är tillräckligt stor för att Volvo Personvagnar ska kunna återuppta fabrikstillverkning av gasfordon. Efterkonvertering är den näst bästa lösningen, säger Volvo Personbilar Sveriges VD, Thomas Andersson, och fortsätter:

- Genom att företaget Alternative Fuel Vehicles i Göteborg, som är specialiserat på gaskonvertering, nu kan erbjuda en mycket tillfredställande och lovande lösning för vår Volvo V70 2.5FT, har vi beslutat rekommendera detta företag för gaskonvertering till de V70-köpare som vill ha en säker och funktionell gasbil.

Det riktades skarp kritik mot Volvo när företaget lade ned satsningen på gasbilar.

Nu återupptar Volvo satsningen. Men det blir, inledningsvis, ingen egen produktion utan efterkonvertering gjord av Alternative Fuel Vehicles i Göteborg.

Tidigare Volvo-anställda
Alternative Fuel Vehicles består av anställda som tidigare arbetade med Volvos satsning på gasfordon. Och Volvo välkomnar även andra företag.

- Vi tror mycket på gaskonverteringen och välkomnar även andra aktörer som kan visa upp lösningar som lever upp till våra höga krav, säger Thomas Andersson.

Vinst för tjänstebilsföraren

Konverteringen innebär att den tjänstebilsförare som väljer Volvo V70 2.5FT med gasdrift kan tillgodoräkna sig ytterligare 20 procent reducerat förmånsvärde, det vill säga 40 procent sammanlagt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-12-19 16:50
Svenne (ej verifierad)

I FMK:s tidning "Trafik och motor" augustinumret redovisar forskningsbolaget CNW Marketing Research Inc. som samlat in miljontals data och presenterar en studie som visar att hybridbilar är miljöbovar och många stora SUV:ar är miljöns bästa vän!
Man har räknat över hela livscykeln, inkl. total miljöpåverkan och kommit fram till att att bilar som körs på tex etanol, E85, där man har den "gamla förbränningsmotorn är betydligt miljövänligare än tex hybridbilar. Detta beror på att det tar lång tid att utveckla och utprova ny sk miljövänlig teknik som dessutom har betydligt kortare teknisk livslängd än den hederliga förbränningsmotorn.
Den snålaste hybridbilen Honda Civic Hybrid kostar 122:71 per mil i total miljöpåverkan och Prius 123:08 per mil i total miljöpåverkan då man räknat in vad det kostar i utsläpp från konstruktion till produktion och destruktion av en så kallad miljövänlig hybrid bil tex Toyota Prius.
Man kan jämföra med en Hummer som de flesta betraktar som ett miljösvin, men den kostar endast 73:46 per mil eftersom den bygger på befintlig beprövad teknik och där etanol bilarna de sk Flexifuel och BioPower bilarna från tex SAAB, Volvo, Ford, VW har oerhört låga totala miljökostnader per mil baserad på totala utsläpp under hela bilens livslängd.
En stor SAAB BioPower, Golf Multifuel eller Volvo Flexifuel eller annan likvärdig bil släpper tex ut endast ca 35 gram koldioxid per kilometer vid körning på etanol, E85 eller ca 70% lägre utsäpp jmf med bensin! Dessutom är ALL den svenska etanolen miljöcertifierad där leverantören garanterar att man har en minskning av koldioxidutsläppen med minst 76%, oftast mer, jmf med bensin samtidigt som etanolbilsägaren fördelar välfärden över jorden eftersom man ger arbete till, inte sällan, fattiga jordbrukare i tredje världen som därmed kan mätta och försörja sin familj. Något att tänka på för de som kan välja mellan en miljöskadlig importerad hybridbil vs miljövänlig etanolbil.

#2 • Uppdaterat: 2008-12-19 17:09
Lisa (ej verifierad)

Ctrl C och Ctrl V är en kul funktion. Men inte när du Svenne kör samma komentar på flera artiklar. Det har inte mkt att göra med artikeln din komentar. Dessutom finns det flera felaktigheter i den rapporten. Bl.a. antar de att alla mettaler kommer från amerikanska gruvor som är seriöst kassa.
Däremot. Go VOLVO. Bra att det äntligen finns ett gasalternativ med E85. Att redan ha 30% av miljöbilsmarknaden och lansera gasbil och snåldieslar. Vem sa att Volvo missat tåget?

#3 • Uppdaterat: 2008-12-19 17:19
Saabnisse (ej verifierad)

Ja det här har jag väntat på länge.
Nu finns det ju möjlighet att välva på tre olika bränslen, varav åtminstånde ett är garanterat miljövänligt (svanenmärkt).
http://www.fordonsgas.se/Svenska/Hem.aspx

#4 • Uppdaterat: 2008-12-20 11:15
Nisse (ej verifierad)

På östra sidan av Linköping/Norrköping Tekniska verken och Volvo ochså biogas-samarbete.
http://www.linkopingstidning.se/article/view/7402/
"..Tekniska Verken ska tillsammans med Volvos återförsäljare Rejmes fortsätta att samarbeta för att konvertera en av Volvos bilmodeller, en V70 så att den kan gå på tre olika bränslen, biogas och etanol och bensin. "

#5 • Uppdaterat: 2008-12-21 19:12
lars-erik .e (ej verifierad)

vore bra om man satsade på att bygga bilar som det går att byta halvljuslampor på utan att behöva lämna in den på verksta.

#6 • Uppdaterat: 2008-12-22 09:54
Saabnisse (ej verifierad)

Lars-Erik E.
Förklara gärna hur du kan koppla detta till gaskonvertering!

#7 • Uppdaterat: 2008-12-22 10:41
göinge (ej verifierad)

Nu har Sveriges mest sålda bil (Ja, etanolversionen!) åter kommit i gasutförande. Alla älskar gasbilar. Frågan är om speciellt många kommer att köpa ens denna bil på grund av priset. Det kanske visar sig att gasivrarna trots allt inte är så villiga att leva som de lär.

#8 • Uppdaterat: 2008-12-26 12:31
Mythbuster (ej verifierad)

lars-erik .e kommentaren har förstoss inget med gas att göra. men åk in till din volvohandlare. Lyft på motorhuven, dra ut sprinten till lampan och "tada" då får du ut hela lamphuset. Sen kan du ta med huset in i köket å pilla. Så lått att min 5åring klarar det här hemma med (och han är inte mekaniker,, han är ju 5 år bara).
Förövrigt. kul att det äntligen finns gas till V70. Nu är det bara att handla. Då kan ni välja på 2 miljömärkta bränslen till samma bil.

#9 • Uppdaterat: 2009-01-06 22:30
Mann Druck (ej verifierad)

Vilken dålig notis. Det hade ju varit bra om det framgick hur man gör då för att beställa en gas Volvo. Hjälper den lokala Volvo handlaren till?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.