Nästa artikel
Volvo och Polestar kopplas till skadlig batteritillverkning
Nyheter

Volvo och Polestar kopplas till skadlig batteritillverkning

Publicerad 2024-04-09 08:39 (uppdaterad 2024-04-09 08:47)
Batterimetallen nickel bryts och bearbetas med kolkraft i Indonesien, visar en ny granskning. ”Det förstör både ekosystem och människors liv”, säger Muhammed Taufik på organisationen Jatam.

Nickel är en av de metaller som används i elbilsbatterier, men som kan brytas under tveksamma och farliga förhållanden. Ett nytt reportage i Svenska Dagbladet beskriver hur arbetet kan gå till.

På två platser i Indonesien bryts och bearbetas nästan hälften av världens nickel. Energin som används kommer från nio kolkraftverk och ytterligare sju är under konstruktion.

Enligt Muhammed Taufik, koordinator för organisationen Jatam som verkar för en rättvis och hållbar hantering av landets gruvdrift, förstör elbilstillverkningen både ekosystem och människors liv.

– Att nickelindustrin skulle vara del av en grön omställning är ett skämt, säger han till tidningen.

Volvo Cars och Polestar har modeller med nickel som köps in från leverantörer som är aktiva i Indonesien. Polestar uppger att företaget ställer krav på leverantörerna och Volvo Cars gör egna kontroller av gruvorna. Även så kallad blockchainteknik används för att öka spårbarheten i metallerna.

– Att följa vår uppförandekod för affärspartners är en förutsättning för att leverera till Volvo Cars, säger Kristin Boldemann Wester, global pr-chef på Volvo Cars, till SvD.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2024-04-10 18:51 "Onödiga fikapauser" ? Det…
  • 2024-04-10 18:07 Mr Snoid skrev: Men herre…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.