Nästa artikel
Volvo EX30 säljs till reapris – men inte på nätet
Nyheter

Volvo EX30 säljs till reapris – men inte på nätet

Publicerad 2023-08-04 07:23 (uppdaterad 2023-08-04 11:16)
Onlineköpare går miste om stora rabatter.

Nästa år planerar Volvo Cars att gå över till en så kallad agentmodell för sin bilförsäljning. Det innebär att återförsäljarna inte längre kan sätta sina egna priser, och därmed inte heller erbjuda sina kunder rabatt.

Målet är att ha fasta priser överallt, så att bilarna kostar lika mycket oavsett om köparen gör sin beställning på nätet eller hos en återförsäljare. 

Men så är det inte ännu. Innan reformen är fullbordad befinner sig Volvo nu i ett slags mellanläge, där bilarna säljs både av Volvo själva och av återförsäljare som ännu inte blivit ”agenter”.

Det innebär att den som beställer en bil på Volvos hemsida i dag riskerar att betala betydligt mer än om de hade gått till sin lokala bilhandlare.

I ett svenskt forum på Facebook vittnar flera bilköpare om att de blivit erbjudna kraftiga rabatter på den nya elbilen EX30, vilket Carup var först med att rapportera om. Kopior på offerter visar att vissa handlare säljer modellen med rabatter på upp till tio procent, i vissa fall motsvarande nästan 60 000 kronor. 

Den som gör sin beställning på Volvos hemsida får samtidigt inga rabatter alls.

Volvo Cars svenska kommunikationschef Magnus Holst säger i en kommentar till Vi Bilägare att företaget inte är inte är ute efter att lura någon, och att själva idén med agentmodellen är att göra prissättningen mer transparent och överskådlig.

– Men det är inget man gör över en natt. Det är viktigt att ha en bra relation med bilhandlarna, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 2023-08-10 10:36 lsoderlund skrev: Det enda…
  • 2023-08-10 09:22 Det enda man kan dra av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.