Nästa artikel
Volvo Concept Coupé – bilder och fakta
Nyheter+72 bilder

Volvo Concept Coupé – bilder och fakta

Publicerad 29 augusti 2013 (uppdaterad 30 augusti 2013)
En nytolkning av klassiska P1800. Så beskrivs nya Volvo Concept Coupé, bilen som ska staka ut vägen för märkets design.

 

Vi Bilägare kunde tidigare i veckan visa de första, läckta bilderna på Volvos nya konceptbil. Nu presenterar Volvo all information om bilen och visar över 70 bilder.

Den slanka tvådörrarskupén går under namnet Volvo Concept Coupé och den officiella premiären äger rum på bilsalongen i Frankfurt, som öppnar för media den 10 september och för allmänheten två dagar senare.

Tanken är inte att visa en kommande modell, snarare att demonstrera hur nye designchefen Thomas Ingenlath tänkt sig att kommande Volvobilar ska se ut. Första Volvon med denna design blir avlösaren till suven XC90, som kommer i slutet av 2014.

Nya XC90, som ersätter dagens elva år gamla modell, blir också den första bilen som baseras på Volvos nyutvecklade plattform SPA, Scalable Product Architecture.

– Volvo Concept Coupé är ingen futuristisk drömbil, säger tysken Thomas Ingenlath i en kommentar. Den har skapats för att demonstrera möjligheterna hos den nya plattformen – den självsäkra hållningen, proportionerna och de mest viktigaste designelementen. Även om helt nya XC90 är en helt annan sorts bil kommer man omedelbart att se släktskapet när den presenteras nästa år.

Tidigare i år riktade Volvos kinesiska huvudägare Li Shufu, ordförande för ägarbolaget Geely, kritik mot Volvos skandinaviska design.

– Bilen har en alltför tydlig skandinavisk prägel, sade Li Shufu i en intervju med SVT.

Nu beskrivs Volvo Concept Coupé med just de orden: skandinavisk design. Designchefen Thomas Ingenlath säger sig också ha blivit inspirerad av klassiska P1800, sportvagnen som under 60-talet rattades av Roger Moore i Helgonet.

Inuti kupén har Volvo satsat på handgjorda detaljer i läder, trä och metall. Växelspaken har inlägg av kristall och antalet knappar är begränsat; i stället sköts många av bilens funktioner via en stor pekskärm på mittkonsolen.

Volvo Concept Coupé är i första hand en designstudie, den tekniska biten redogörs för i mer vaga ordalag. Bilens fyrcylindriga bensinmotor med kompressor och turbo uppges i alla fall vara hämtad från Volvos egenutvecklade motorfamilj, och här kombineras den med en elmotor på bakaxeln. Den totala effekten hamnar någonstans kring 400 hästkrafter och Volvos jämför prestandan med den från en V8-motor.

Eftersom bilen är byggd utifrån den nya SPA-plattformen är den också förberedd för olika former av automatiskt körning, till exempel för säkerhetssystem som kan ta över styrningen och på så sätt undvika olyckor. Den tekniken får premiär i nya XC90.

Volvo avslöjar också att Concept Coupé är den första av tre konceptbilar som ska visa riktningen för märkets framtida formspråk. Räkna med att någon av de andra två kommer att vara en suv, som på ett mer tydligt sätt förhandsvisar nya XC90.

Klicka på videofönstret ovan för att se Volvos presentationsfilm.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos nya konceptbil?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-29 08:15
saabnisse

Se där nu är järnhandlarmärket på plats.
Men jag tycker att den har en väldigt ful front, ser ut som den nyss lagt in en prilla.
Den ser dock bättre rakt framifrån även om jag inte gillar delningen av strålkastarna.
Intressant inredning men mysko stolar, ser ganska tunna ut, verkar inte kunna ge den sedvanliga Volvokomforten.
Men det är ju ett koncept och då är ju utseendet viktigast.

#2 • Uppdaterat: 2013-08-29 08:44
tedsvensson

För mycket Audi i strålkastarna annars snygg, märks var Ingenlath har sina rötter...

#3 • Uppdaterat: 2013-08-29 09:14
Swemba

Lite för rumphuggen, annars helt ok.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:02
Bultis

saabnisse har helt rätt, det är ett koncept och då är utseendet viktigast och visst är den som tedsvensson skriver lik Audi i strålkastarna men det är väl fler bilar som börjar peka åt samma håll? Ändå kul att Volvo har lite nya idéer.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:35
Raphael

Med tanke på hur detta koncept har haussats upp så är jag besviken. Revolution? Årets största nyhet? Den mystiska bilen som valsat runt i olika forum och nättidningar... Och så detta som inte alls ser särskilt märkvärdigt ut. Är det säkert att Vi Bilägare verkligen har publicerat rätt bild? :)

Fronten ser ut som den har designats av ett helt annat team än de som gjorde bilens övriga design, och de som gjorde den övriga designen verkar inte haft en susning om vilken front det skulle bli. Det är något som inte hänger ihop här. :)

#6 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:53
Raphael

Inredningen känns f ö väldigt icke-Volvo. Stora tryckkänsliga skärmar istället för de bastanta reglagen som man kunde reglera med tumvantar. Frågan är hur tidigare kunder ställer sig till detta avsteg från Volvos tradition?

#7 • Uppdaterat: 2013-08-29 11:49
saabnisse

Raphael, kom ihåg att det är kineser som är med och styr numera.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-29 12:05
saabnisse

Fronten ska väl antagligen vara någon sorts återkoppling till P1800, men jag tyckte aldrig om den heller.
Jag tyckte inte att Pelle P lyckades få ihop fram och bakdel.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-29 12:24
Hackenbush

Snygg bil både ut och invändigt men jag förstår inte vitsen med en list som löper rätt över lyktglaset fram

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.