Nästa artikel
Volkswagen Touareg V8 TDI på väg att läggas ned
Nyheter

Volkswagen Touareg V8 TDI på väg att läggas ned

Publicerad 11 augusti 2020
Volkswagens utmanare till Volvo XC90 gör sig snart av med V8-dieselmotorn.

Det är lite mer än ett år sedan Volkswagen lanserade en version av stora suv-modellen Touareg med stor V8-dieselmotor på 421 hästkrafter och 900 Nm.

Men modellen kan redan vara på väg att fasas ut. Volkswagen Touareg V8 TDI lanseras nu i en ”Last Edition”-version i begränsad upplaga i Tyskland, vilket brukar vara en indikation på att en modell är på väg att läggas ned.

Ett annat tecken är att koncernsyskonet Audi ska skrota V8-dieselmotorn i prestandasuvarna SQ7 och SQ8. Den ersätts av en bensin-V8 med dubbla turbo med mer effekt men mindre vridmoment.

Läs också: Volkswagens nya chef: Förbränningsbilarna blir kvar

Kassako

Den lyxiga V8-dieselversionen av Touareg har varit något av en kassako för Volkswagen. Den nytillträdde märkeschefen Ralf Brandstätter har sagt i en intervju att Volkswagen kan tjäna upp till en kvarts miljon kronor på varje sålt exemplar.

Trots det blir modellen för dyr för Volkswagen att uppdatera för nya och tuffare utsläppskrav, särskilt när den säljs i relativt liten upplaga. 

I ett utsläppstest gjort av Emissions Analytics tidigare i år hade Volkswagen Touareg V8 TDI betydligt lägre utsläpp än gränsvärdet för kväveoxider, men Euro 6d-utsläppskraven som träder i kraft efter årsskiftet uppnår den inte.

Laddhybrid ersätter

Volkswagens marknadschef Jürgen Stackmann hintade redan vid premiären om att detta kunde bli slutet för motortypen hos Volkswagen.

– Med stor sannolikhet blir detta den sista V8-dieselbilen ni kommer få se, sa han i en intervju med Top Gear.

Tidigare i år visade Volkswagen upp prestandamodellen Touareg R som blir en laddhybrid med knappt fem mils elräckvidd och en V6-bensinmotor.

Läs också: Officiell: Volkswagen Touareg R är senaste laddhybridsuven

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-11 16:51
Grosser

Det går ju inte fuska sig fri från utsläppen längre, tack och lov.

#2 • 2020-08-11 17:05
Carl Trefalt

Utsläppskraven kommer att göra motorerna mindre.

#3 • 2020-08-11 23:37
John2008

"Den nytillträdde märkeschefen Ralf Brandstätter har sagt i en intervju att Volkswagen kan tjäna upp till en kvarts miljon kronor på varje sålt exemplar."

Är det detta som av konsumenten kallas valuta för pengarna? = )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.