Nästa artikel
Volkswagen misstänks ha missbrukat EU-medel
Nyheter

Volkswagen misstänks ha missbrukat EU-medel

Publicerad 2 augusti 2017
Volkswagen anklagas nu av EUs antikorruptionsbyrå Olaf för att ha använt EU-medel för att utveckla den motor som ligger bakom dieselgate-avslöjandena 2015.
Europeiska investeringsbanken (EIB) lånade ut 400 miljoner euro till Volkswagen för att företaget skullekunna utveckla motorer som möter de hårdare utsläppskraven. Resultatet blev dieselmotorn EA 189, den motor som först avslöjades med manipulerad mjukvara i det som kom att bli dieselgate. Det har visat sig efter att antikorruptionsbyrån Olaf rapporterat resultatet av den undersökning de inledde direkt efter att skandalen kom upp till ytan.

Olaf har inte kunnat bevisa att just de här pengarna har gått till att utveckla den otillåtna mjukvaran men det kan inte heller uteslutas. 

– Vi kan inte utesluta att ett av våra lån, Volkswagen Antrieb RDI på 400 miljoner euro, var kopplat till utsläppskontrollerande teknik som utvecklades vid samma tid som den utpekade mjukvaran designades och användes, säger EIB-chefen Werner Hoyer.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-02 10:55
LeifV

Om det finns den minsta möjlighet att fuska och bedra så har VW redan varit där och snyltat åt sig hela kakan... -det är det enda som är helt säkert här. Vare sig det gäller kunder eller myndigheter.

#2 • Uppdaterat: 2017-08-02 11:12
StefanH STHLM

Borde de inte få näringsförbud snart?

#3 • Uppdaterat: 2017-08-02 11:25
Reverend Benny

Dom har ju utvecklat en hel hög med nya motorer, så det blir nog svårt att bevisa att dessa miljoner gått till att tweaka kodsnuttar i ett styrprogram.
Känns lite som ett långskott faktiskt.
Men kommer dom fram till att dom fått LÅNA pengar till förmånlig ränta så ska dom självklart få betala för det.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-02 11:34
Tvärnit

Ja men att lånet betalades tillbaka redan 2014 och det är vad som räknas att man gör rätt för sig.
En intressant sak och det finns flera angående EU lån, bidrag och anslag det är att EU gått in och minskat antalet grisbönder till förmån för en sponsrad mjölkproduktion, som få i Europa nyttjar.
Tyskland står med ett berg, av torrmjölk/grädde.
Fattar man lite så handlar detta om korruption när det startas upp näringar helt utan ett behov där produkterna bara lagerhålls och att denna verksamhet bara tickar på i skymundan, man kan ju tycka att de borde skänka världen men nej för då spricker bubblan.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-02 11:42
Axa

Verkar som en del inte läser vad som faktiskt framkommer i artikeln....

#6 • Uppdaterat: 2017-08-02 12:03
Reverend Benny

Det som är intressant är ju vad EIB ställde som krav rörande hårdare utsläppskrav, undrar om man fokuserade på NOx eller bara CO2?
Och det står ju i artikeln att dom inte kunnat bevisa att pengarna gått till att utveckla mjukvaran, som faktiskt levererades av Bosch.
Känns som en väldigt förenklad artikel som man kanske inte ska starta ett fackeltåg eller skrika sig hes för än sålänge.

Men om dom får fram bevis på att dom fått låna pengar förmånligt för att utveckla en fuskprogramvara som går emot de vilkor som var ställda i lånen, så ska det ju komma upp till ytan och dom ska få betala för det.

#7 • Uppdaterat: 2017-08-02 12:23
Saabium

Aktiebolaget (eller dess motsvarighet i andra länder), är som en vinstmaximerande psykopat. Har fulla juridiska rättigheter, men betydligt färre skyldigheter och tar betydligt mindre ansvar än en fysisk person. WV är bara ännu ett tragiskt exempel på detta beteende.

#8 • Uppdaterat: 2017-08-02 13:04
N-iklas

VW som varit så fattiga och haft det så svårt och eländigt på alla sätt är naturligtvis rätt att få stödpengar för att driva verksamheten ja...

Men eftersom det är VW så anser nog vissa att det är bara är så rätt och riktigt.

#9 • Uppdaterat: 2017-08-02 14:19
Tjalle

Felet ligger hos EU - dom skall inte låna ut mina pengar till lönsamma företag.

Jag känner till ett fall där Göran lånade ut mina pengar, varav en del var bidrag, till tre svenska företag, för att utveckla motorer, varav en - mycket speciell motor- aldrig kom i produktion.

#a • Uppdaterat: 2017-08-02 14:56
Axa

Tjalle
Så du menar att EU hellre ska låna ut pengar till företag med dålig ekonomi och med konkurshot? Tycker du att en bank ska löna ut pengar till en arbetslös som inte kan betala tillbaka lånet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.