Med köpet får Volkswagen en observatörsplats i Xpengs styrelse.

Nästa artikel
Volkswagen bygger bil med Xpeng
Nyheter

Volkswagen bygger bil med Xpeng

Publicerad 27 juli 2023

Med köpet får Volkswagen en observatörsplats i Xpengs styrelse.

Volkswagen har inlett ett samarbete med den kinesiska biltillverkaren Xpeng för att klara sig bättre på den kinesiska marknaden.

Volkswagen har haft det svårt att få fart på försäljningen i Kina och köpte nu upp en del av Xpeng för att lyckas bättre på marknaden. Detta eftersom Volkswagenkoncernens försäljning minskat under årets första halvår. 

Koncernen har köpt 5 procent av företaget för ungefär åtta miljarder kronor. Planen är att bygga två mellanstora elbilar för den kinesiska marknaden på Volkswagens MEB plattform.

Tidigare har också Audi som ägs av Volkswagenkoncernen köpt plattformen IM Motors som ägs av kinesiska SAIC. Även de ska utveckla en nya plattform för den kinesiska marknaden och ett antal nya modeller. 

– Lokala partnerskap är en viktig byggsten i Volkswagen-koncernens strategi ”I Kina för Kina”. Med Xpeng, som är en av de ledande tillverkarna i Kina, får vi ytterligare en stark partner inom viktiga teknikområden. I en konkurrenskraftig och dynamisk marknadsmiljö utnyttjar vi styrkor hos Volkswagen och våra partners för att skapa synergier för att vi snabbare ska kunna leverera produkter ut på marknaden, säger Ralf Brandsätter, Volkswagens chef i Kina.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 9 augusti 2023 Mc Uppenbart att du inte vet…
  • 9 augusti 2023 Hur effektivt bilen byggs…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.