Nästa artikel
Volkswagen Arteon läggs ned – och tillvalslistorna bantas
Nyheter

Volkswagen Arteon läggs ned – och tillvalslistorna bantas

Publicerad 15 juni 2023 (uppdaterad 15 juni 2023)
VW-modellen Arteon försvinner och får ingen ersättare. Dessutom minskas antalet tillval vid bilköpet. Det är rubrikerna när Volkswagen lanserar ett nytt ”effektiviseringspaket”.

Volkswagen behöver spara pengar och lanserar nu ett ”effektiviseringsprogram” som går ut på att öka försäljningsmarginalen till 6,5 procent.

– Det här programmet är prioritet nummer ett för hela styrelsen, sa VW-chefen Thomas Schäfer på ett möte med de anställda i Wolfsburg.

En av de viktigaste satsningarna går ut på att minska antalet nischmodeller och fokusera på bilar som säljer i större antal. Ett exempel är Volkswagen Arteon som läggs ned och inte får någon efterföljare.

– Vi kommer fokusera på ett lite antal genuina kärnmodeller för Volkswagen. Det minskar komplexiteten och levererar högre vinst, säger Thomas Schäfer.

Sparprogrammet är prioritet nummer ett för hela styrelsen, enligt VW-chefen Thomas Schäfer.

Volkswagen Arteon baseras på Passat men har ett annorlunda designspråk och finns även som ”shooting brake”-kombi. I Sverige har 4 349 exemplar registrerats vilket innebär att det registreras tolv exemplar av Passat för varje Arteon. 

För att effektivisera tillverkningen behöver Volkswagen också minska antalet versioner och varianter av alla modeller. Elbilen ID.7 kommer finnas i 99 procent färre varianter än förra generationen Golf.

Tiden då det gick att skräddarsy sin bil efter önskemål verkar alltså vara förbi – snart får köparna nöja sig med ett fåtal fasta versioner, och resten av tillvalen ska skötas på mjukvarumässig väg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 15 juni 2023 Synd, Arteon är förmodligen…
  • 15 juni 2023 Arteon shooting break som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.