Bild
Nästa artikel

"Viktigt att EU tvingar fram klimatsmartare bilar"

Nyheter

Det behövs strängare miljökrav på bilar. Och Sverige måste gå i täten för detta arbete. Det menar Motormännen och Naturskyddsföreningen - i ett gemensamt brev riktat till regeringen.

- Klimatfrågan är så akut att vi inte har råd att vänta. Det är viktigt att EU tvingar fram klimatsmartare bilar för att vi ska våra långsikta mål. De kan ge starka signaler till omvärlden inför de globala klimatförhandlingarna som ska hållas under 2009, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Ett förslag om strängare utsläppskrav för bilar är framlagt i EU. Nu ska EU-parlamentet behandla frågan - och för att förlaget ska gå igenom krävs det att EU-parlamentet och ministerrådet är eniga.

Men nu oroar sig Motormännen och Naturskyddsföreningen för att lobbyister från bilindustrin ska få parlamentet att urvattna förslaget. Därför uppmanar de båda organisationerna, i ett öppet brev till miljöminister Andreas Carlgren, regeringen och de svenska EU-parlamentarikerna att slåss för förslaget.

- Våra organisationer skulle gärna sett en ännu mer kraftfull lagstiftning - det skulle både miljön och konsumenterna vinna på - men i det läge som uppstått finns flera fördelar med att EU:s ministerråd och parlamentet snabbt enas bakom denna lösning, säger Maria Spetz VD för Motormännen.

Motormännen och Naturskyddsföreningen har tidigare i en gemensam debattartikel kritiserat regeringen och ett antal svenska EU-parlamentariker för att bromsa EU:s miljö- och säkerhetsarbete.

Nu kräver organisationerna att de svenska politikerna går i täten för att förbättra miljöarbetet. Återstår att se om det öppna brevet får något gehör.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
S-E S
2008-10-07 14:56

Klimatsmartaste bilen är väl den som släpper ut minst koldioxid genom avgasröret oavsett vilket bränsle den kör på? Det är väl koldioxidkoncentrationen i luften som är problemet? Är en "E 85 bil" ett miljöfordon när den körs på 95 oktan?

#1
Nils
2008-10-08 21:21

Framförallt måste alla lära sig att det inte finns några mijöbilar. Alla bilar skitar ner miljön. Först via tillverkningen sen via gummi- och asfaltpartiklar, oljespill och buller från vägarna sen via bränselförbrukningen och avgaserna. Som ytterligare lök på laxen:Oljeutvinningen !! Den är ju en katastrof för närmiljön på utvinningsplatserna. Radikalaste sättet att minska avgasutsläppen är ju att minska antalet bilar. Bygg ett samhälle som inte som nu blir helt beroende av privata motortransporter!!!

#1
Hans L
2008-10-10 15:23

Det är ett lovvärt försök att få EU att verka mot klimatsmartare bilar, Att Sverige skall gå före är naturligtvis en bra tanke om det inte bara drabbar oss bilister och då speciellt i glesbyggd utan allmänna kommunikationer.
Nya stränga regler bör gälla nyproduktion och ny teknik.
Den svenska debatten blir i bland patetisk när vi med våra ca 5 milj fordon skall rädda hela världen och ta på oss hela ansvaret för den globala miljön.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.