Nästa artikel
"Vi tillhör fortfarande EU:s värstingar"
SVENSKA BILAR RENARE:

"Vi tillhör fortfarande EU:s värstingar"

Publicerad 13 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Koldioxidutsläppen minskar från nya svenska bilar. Det visar färsk statistik. Men statistiken visar även att Sverige ligger långt efter övriga EU-länder - vilket leder till kritik.
- Det är glädjande att utsläppen från nya bilar minskar, men vi tillhör fortfarande EU:s värstingar och det finns stora möjligheter att snabbt minska utsläppen, säger Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets energi- och transportenhet

Koldioxidutsläppen från nya bensin- och dieselbilar i Sverige minskade med 3,7 procent under det första halvåret 2008 jämfört med helåret 2007. Utsläppen minskade i genomsnitt från 181 till 174 gram per kilometer. Det visar färsk statistik som presenteras av Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket.

Inkluderar man de nya bilar som drivs på etanol och gas minskar de nya bilarnas genomsnittliga koldioxidutsläpp till 153 gram per kilometer. En minskning jämfört med 169 gram per kilometer under helåret 2007.

- Andelen bilar som drivs med förnybara drivmedel fortsätter att öka, men vi köper fortfarande stora bilar med hög bränsleförbrukning, säger Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket.

Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket anser att utvecklingen för minskad klimatpåverkan går åt rätt håll - men ser ändå att arbetet kan bli bättre.

- Det är mycket bra att utsläppen från nya bilar minskar. Det vi ser är ett trendbrott mot energieffektivare bilar och en ökning av förnybara bränslen. Vi behöver alla bidrag vi kan få för att långsiktigt minska utsläppen till hållbara nivåer, säger Vägverkets miljödirektör Lars Nilsson.

Fakta om de 137 992 bilar som första halvåret 2008 nyregistrerades i Sverige (andel för helåret 2007 inom parentes).


* 42 (53) procent av bilarna drivs med bensin och släpper i genomsnitt ut 179 (185) gram koldioxid per kilometer
* 36 (34) procent drivs med diesel och släpper i genomsnitt ut 169 (175) gram koldioxid per kilometer
* 21,7 (11,7) procent kan drivas med etanol och 0,3 (0,6) procent med fordonsgas
* 3,0 (3,5) procent var särskilt bränsleslukande (över 250 gram/kilometer)
* 8,9 (5,8) procent var särskilt bränslesnåla bilar (högst 120 gram/kilometer)
(Fakta kommer från Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-10-13 16:32
Erland (ej verifierad)

Och varför skulle detta vara viktigt? En viss bränsleförbrukning ger alltid ett givet utsläpp. Det viktiga är att minska bränsleförbrukningen eftersom oljan snart är slut. Utsläppet av CO2 är helt oviktigt ur klimatsynpunkt, men minskar givetvis samtidigt med förbrukningen. Vilket är bra för det svenska samvetet.

#2 • Uppdaterat: 2008-10-13 18:26
Lars B (ej verifierad)

Sverige bidrar med 0,3% av koldioxidutsläppen globalt. Av dessa 0,3% står trafiken för 30% dvs ca 0,1%. Varför ska vi ta på tagelskjortan och gå först???
Jag tycker vi kan gå i takt med övriga världen/EU

#3 • Uppdaterat: 2008-10-13 18:48
Anders (ej verifierad)

En SAAB eller Volvo eller annan likvärdig bil släpper tex ut endast ca 35 gram koldioxid per kilometer vid körning på etanol, E85 eller ca 70% lägre utsäpp jmf med bensin! Dessutom är ALL den svenska etanolen miljöcertifierad där leverantören garanterar att man har en minskning av koldioxidutsläppen med minst 76%, oftast mer, jmf med bensin samtidigt som etanolbilsägaren fördelar välfärden över jorden eftersom man ger arbete till, inte sällan, fattiga jordbrukare i tredje världen som därmed kan mätta och försörja sin familj. Något att tänka på för de som kan välja mellan en miljöskadlig hybridbil vs miljövänlig etanolbil.

#4 • Uppdaterat: 2008-10-13 19:27
Kim (ej verifierad)

Om miljöpremien forstätter och höjs så kommer fler att köpa nya miljövänliga bilar.
Sen så borde de ordnas fram en ny skrotbilspremie förslagsvis 5000 kr per bilvrak så att vi får bort dom sämsta bilarna från vägarna och från naturen.
Vi betalar ju enorma pengar i Bilskatt och bränseskatten använd de till något bra !!

#5 • Uppdaterat: 2008-10-13 20:05
Karl Järnhammer (ej verifierad)

En diesel motor är vida överlägset i prestanda och effect än en bensin eller alcohol matad maskin - finns inga tåg som gå på högre crackade olje produkter - varför? Nu med particle filter och Mercedes uppfunnen 'Blue Line' teknik är en diesel mycket renare än bensin/alcohol alternativet - eller också kan man köra en diesel på återvunnen kol dioxid neutralt begagnad frityr olja - finns inget som kommer i närheten v.g. klimat vettigt i dag inklusive el bilar. Är våra politiker dum, oinformerad eller i fickan på Big Oil och ett alt mer misslyckande bil industrin?

#6 • Uppdaterat: 2008-10-13 20:52
Per Karlsson (ej verifierad)

Länk till pressmeddelandet: http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/For-press/Pressmeddelanden/Minskad-klimatpaverkan-fran-nya-bilar-/
Att andelen gasbilar minskar är inte bra, men detta kommer att ändras när försäljningen av de nya modellerna kommer in i statistiken. Mercedes har redan sålt slut på gasversionen av B-klass, och snart kommer VW Passat i en gasversion.
Flera åtgärder skulle kunna vidtagas för att sänka Sveriges bränsleförbrukning och/eller gynna en övergång till bättre bränslen: Straffskatten på moderna dieselbilar med partikelfilter borde tas bort. Skrotpremien på gamla bensinbilar utan kat respektive dieselbilar utan partikelfilter borde höjas. Sverige borde också satsa mer på biogas, metanol och DME.

#7 • Uppdaterat: 2008-10-14 15:01
Eric (ej verifierad)

"En SAAB eller Volvo eller annan likvärdig bil släpper tex ut endast ca 35 gram koldioxid per kilometer vid körning på etanol, E85 "
Det är vid förbrukningen av E85 det..
Men hur mycket spillprodukter skapas vid tillverkningen av etanol?
Det glömmer man nogsamt att ange.
Har inga källor just nu tillgängliga med siffran lär vara hårresande och politiskt absolut omöjlig!

#8 • Uppdaterat: 2008-10-14 23:51
Rolle (ej verifierad)

-ERIC
Kan det bero på det här kanske, om det stämmer. Tagit från ett forum.
"Detta åtgår för att få fram 1 liter Brasilien-etanol (Well to Tank):
0.7kwh (EL för process mm)
1kwh (0,11 L diesel/olja för transport mm, energinnehåll ,9kwh/l)
3,5kwh (biobränsle,ca 0,55l etanol traktorbränsle, energinnehåll 0,65kwh/l )"

#9 • Uppdaterat: 2008-10-15 09:35
Rolle (ej verifierad)

-ERIC
Enligt killens uträkning så är plugin-hybriden 5 ggr energieffektivare än etanol-bilen.
Stämmer det så tillhör etanol-bilen historiens sopptipp.

#a • Uppdaterat: 2008-10-15 19:03
Mythbuster (ej verifierad)

Tänk på att el inte har så bra verkningsgrad heller. Går ett endel för att göra el. Ett kärnkraftverk har ca 35% verkningsgrad. Då ej inräknat vad det kostar i kraft att tillverka bränslet. Som görs i dagsläget oftast av kolkraftel. Skall man jämmföra så gör det korrekt vaggan till graven.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.