Bild
Nästa artikel
Nyheter

Veritas RS III - 30 exemplar byggs

Publicerad 20 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Vad får man om man kombinerar futuristiska element och tyska racingbilar från femtiotalet? Veritas RS III, en riktigt förbannad supersportbil - med hajtänder.

Se bildspel:Se film:

Efter åtta år av förberedelser och finjusteringar meddelar nu Veritas att den minst sagt aggressivt framtonade bilen RS III blir verklighet. I en första omgång kommer 30 bilar att skruvas ihop för hand, detta av företagets endast 15 anställda.

Veritas är en tillverkare med anor tillbaka till efterkrigstidens Tyskland. Från 1949 och några år framåt var man en framgångsrik tillverkare av racingbilar och ställde som första tyska tillverkare upp i Formel 1.
 
År 2001 kom det tyska företaget Vermot AG med beskedet att de skulle återuppliva Veritas. Man byggde en konceptbil och visade upp den på diverse motorsalonger.

Men det är alltså först nu bilen blir produktionsbil - om en bil på en upplaga om 30 bilar nu kan kallas det.

Stor efterfrågan

Redan innan produktionen här börjat meddelar företaget att fem av de 30 bilarna är sålda, åtta är reserverade och över hundra förfrågningar är mottagna. Innan årsskiftet räknar man med att alla ska vara sålda.

Och vad kostar bilen? Veritas meddelar inget pris, men det finns uppgifter om att det rör sig i nivån kring en miljon dollar.

Själva bilen kan närmast beskrivas som ett monster med hajgrillen och de aggressiva frontstålkastarna. Bilen är bara 97 centimeter hög och kastas framåt av en femliters BMW V10:a på 507 hästkrafter.

Toppfarten är 347 kilometer i timmen och noll till hundra blåser Veritas RS III av på knappa 3,2 sekunder.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-10-21 13:49
S-E S (ej verifierad)

Toys for Boys!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.