Nästa artikel
Renault Zoe Z.E. – elektriskt spa
Nyheter

Renault Zoe Z.E. – elektriskt spa

Publicerad 4 november 2009 (uppdaterad 14 april 2011)

På bilsalongen i Frankfurt tidigare i höst presenterade Renault elkonceptet Zoe Z.E. Bilen drivs av en elmotor på 95 hästar som får sin kraft från lithiumjonbatterier och har en räckvidd på 160 kilometer.

Renault kommer 2012 att lansera en produktionsbil baserad på just det här konceptet. Och egentligen finns inget att säga om det, bilen verkar ha någorlunda realistiska specifikationer. Men så var det några små detaljer till, fransk kreativitet skulle man kunna kalla det.

Renault har nämligen samarbetat med ett hudvårdsföretag för att tillsammans skapa en så kallad "spa-bil". Bilen ska inte bara transportera och vara vänlig mot miljön – utan också vårda dess passagerare.

Till att börja med så fungerar bilens tak som en intelligent skyddande hinna som isolerar från värme och kyla för att optimera kupéns klimatkontroll.

Mäter gift i luften
Inuti kupén finns, enligt Renault, den bästa tekniken för filtrering och rengöring av luft. Systemet ska skydda passagerarnas hälsa och se till att deras hud ska "förbli ungdomlig". Klimatsystemet kontrollerar samtidigt luftfuktigheten så att luften aldrig ska bli för torr.

Dessutom finns en toxicitetssensor som beräknar partikelinnehållet i luften. Om systemet upptäcker att luften innehåller för stora mängder giftiga partiklar täpper bilen till olika luftventiler. Passageraren ska alltid färdas i en ren atmosfär, meddelar Renault.

Ytterligare en funktion är ett aktivt system som sprider ut olika dofter i kupéluften. När man kör hem från jobbet sprids essenser från avslappnande oljor, medan det under natten sprids uppiggande dofter. Systemet syftar till att höja förarens vaksamhet.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Zoe?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-04 16:07
Hatti (ej verifierad)

Bilen har alltid framställt som miljöbuv, förhoppningsvis denna bilen kommer att förändra mycket av våra tankar.
Short Notice.

#2 • Uppdaterat: 2009-11-04 19:25
Daniel (ej verifierad)

Låter ju jätte häftigt. Sen när nåt utav dessa fina sensorer går sönder, så kostar de väl 5 miljoner att byta.
Destu mera prylmakapärer i en bil, desto större chans att dom också går sönder.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.