Nästa artikel
Varning för trötta förare utfärdas
Nyheter

Varning för trötta förare utfärdas

Publicerad 12 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Svenskarnas semestrar börjar ta slut och nu väntar sommarens sista stora hemvändarhelg. Därför varnar Motormännen nu för trötta bilister.
- Det finns forskning som pekar på att fler trafikolyckor är trötthetsrelaterade än alkoholrelaterade. Trötthet och sömnbrist i kombination med bilkörning är livsfarlig. Säker bilkörning fordrar total uppmärksamhet och koncentration säger Berndt Sehlstedt på Motormännen.

Motormännens undersökningar visar att upp till 40 procent av bilförarna har somnat eller nästan somnat vid ratten. Därför uppmanar organisationen alla trötta förare att stanna och ta en tupplur vid lämplig plats.

Studier genomförda av Trafikverket visar att personer som har varit vakna i mer än 17 timmar får liknade symtom som en person som har 0,5 promille alkohol i blodet, en bra bit över gränsen för rattfylleri.

- Tröttheten bland bilisterna ser sannolikt olika ut sett till vilken tid på dygnet man kontrollerar, troligen är bilisterna tröttare på kvällarna och nätterna än mitt på dagen, säger Berndt Sehlstedt och fortsätter: 

- Det är viktigt att varje bilist tar sitt ansvar och vilar om de är trötta. Vid bilkörning är det viktigt att man pigg och alert, annars riskerar man sitt och andras liv på vägen.

Diskutera: Brukar du köra när du är trött? Eller är du orolig för att andra bilister kör trots att de är trötta?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-08-12 19:47
Sebastian (ej verifierad)

Jag har mer än en gång nästan somnat bakom ratten, båda gångerna när jag jobbat. Det har bara vart en hårsmån från att jag kört in i räcket eller kommit över på fel sida av vägen. Har också tuppat av ett antal gånger (av trötthet) men då har jag haft turen att bilen hålt sig i filen. Jag kör budbil, och de tidiga mornarna var ett helvete i början, när jag inte var van. Nu har jag vant mig, och med hjälp av mycket kaffe och Red Bull håller jag mig pigg...
Så ja - det är verkligen viktigt att vara pigg och utvilad när man kör!

#2 • 2010-08-12 20:10
Jes (ej verifierad)

Hmmm, efter en semester ska man väl vara utvilad ... :o)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.