Bild
Nästa artikel
Nyheter

Varannan förare blinkar inte

Publicerad 28 september 2010 (uppdaterad 28 september 2010)
Mer än varannan bilist låter bli att blinka när de gör en sväng eller byter körfält. Det visar en ny undersökning från Motormännen.

Motormännen kontrollerade i somras 10 000 bilister på 12 platser i Sverige. När förarna gjorde en sväng eller ett körfältsbyte använde 55 procent av trafikanterna inte blinkers.

– Det är anmärkningsvärt. Jag tycker att det är ett uttryck för att man främst tänker på sig själv och inte bryr sig om andra, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Skillnaderna mellan små och stora städer är små, men en mindre skillnad mellan könen kunde urskiljas. Varannan kvinna glömde eller struntade i att använda blinkers samtidigt som 6 av 10 män inte blinkade.

Att inte blinka är ett brott som kan ge 500 kronor i böter. Motormännen anser nu att polisen borde prioritera upp denna lagöverträdelse.

– Ska vi minska olyckorna måste fler trafikanter använda blinkers, säger Niklas Stavegård.

Diskutera: Hur tycker du svenska bilister använder blinkers?

Kommentarer

#1 • 2010-09-28 08:36
mctar (not verified)

Det är otroligt irriterande att folk inte blinkar. Särskilt i rondeller! Vad skulle det göra att vara lite tydlig, så det hjälper alla medtrafikanter, jag förstår inte...

#2 • 2010-09-28 08:42
Gösta_L

Ännu en utsökt undersökning från Motormännen. De är en av få organisationer som tar de verkliga trafikfrågorna på allvar. Jättebra att detta problem uppmärksammas, all heder till Motormännen.
Jag tror också att bästa sättet för att få bukt med otyget att inte använda blinkers är att polisen börjar prioritera denna typ av lagöverträdelser. Kraftfullt höjda böter skulle nog också dra sitt strå till stacken. Polisen kan ju även slå två flugor i en smäll och utföra nykterhetskontroll i samband med stoppande av bilist som ej använt blinkers. Någonting säger mig att det är påfallande många av de som kör onyktra som inte heller använder blinkers.

#3 • 2010-09-28 09:09
jarl s (not verified)

Jepp, störigt värre.

#4 • 2010-09-28 09:21
saabhenke (not verified)

jag brukar fråga en del billister om deras bilar har blinkers som tillval och att dom har glömt att kryssa i tillvalet när dom beställde bilen en blev så förbannad att han ville slåss en annan tittad bak på bilen och sen fnös han tycker det är så jävla slött att inte göra det.

#5 • 2010-09-28 09:31
Beppe (not verified)

Jag har verkligen inget förtroende för Motormännen men med denna undersökning visar de för en gångs skull på ett reellt problem. Tror nog att denne Stavegård är helt rätt ute när han konstaterar att folk som inte blinkar bara tänker på sig själva och inte bryr sig om sina medtrafikanter. Eller alternativt bara usla förare. Men när blev någon bötfälld för detta senast? Trafiksäkerheten skulle vinna på ökade poliskontroller av denna typ av förseelser istället för den hysteriska jakten på oss som tämjer lite på hastigheterna på glest trafikerade 90- och 110-vägar. Gör som jag: Om jag ligger bakom nån som bromsar och svänger in på en annan väg utan att blinka, så lägger jag mig på hornet. Förhoppningsvis kanske någon iaf. lär sig.

#6 • 2010-09-28 11:05
Jägaren (not verified)

Att det är så här har man ju kunnat se själv under alla år. Men det är som vanligt: Fartkameror, fartkameror och åter fartkameror - som till råga på allt är allt annat än tekniskt säkra - men i praktiken inga insatser för beteendet på vägarna för övrigt. Fulla, narkotikapåverkade, SMS:are (!!!), sömniga, våghalsomkörare och ickeblinkare kommer som lämmeltåg på vägarna. Men några åtgärder? Självklart inte! Tänk så många onödiga krockar som skulle kunna unvikas om folk blinkade. Jag tycker att alla poliser i Sverige vid normal patrullering ska stoppa och bötfälla varenda bilist som inte blinkar. Passa också på att höja böterna till 5 000 kronor.

#7 • 2010-09-28 11:29
Raymond K (not verified)

Det otäcka med att folk inte använder blinkers är ju att om man ligger bakom vet man inte vad som är på gång när bilen framför börjar bromsa. "är det fel på bilen?-sprang det ut ett djur eller barn på vägen? har föraren blivit sjuk?" är tankar som dyker upp då. Om bilister använder blinkers strax innan dom börjar bromsa så är man ju beredd på att dom skall svänga och vet vad som händer och behöver inte undra vad som är på gång eftersom man då fattar att bilisten framför skall strax svänga. Denna lilla information som ges av att använda blinkers är att visa hänsyn och omdöme vilket alla som en gång tagit körtkort måste ha läst eller hört om.
Den absolut sämsta kommentar jag hört av en bilist på frågan om varför han inte använder blinkers är "folk har inte med att göra vart jag skall köra" Snacka om att bara tänka på sig själv.

#8 • 2010-09-28 11:38
Roy J

Vem blev förvånad över resultatet?
Visst är det ett uttryck för det egotrippade samhället men även total fantsilöshet. "Det här körfältet går ju bara åt höger så varför ska jag blinka?" Som om man blinkade bara för egen räkning. De på andra sidan korsningen har kanske ingen aning om hur körfälten går som de ju inte kan se ordentligt.
Hade undersökningen gjorts i rondeller så hade antagligen siffran för dem som använder blinkers korrekt sjunkit till omkring en ynka procent!

Jag och andra har redan skrivit mycket om det här tidigare - senast i anslutning till artikeln om polisaspiranten som gjorde sin plikt. Måste allt vara så stort för att det ska anses vara motiverat att ingripa? Är det inte bättre att förebygga? Att ingripa på ett tidigt stadium?
Som jag också skrev tidigare - vad är det för mening med att bötesbelägga brott och föseelser om ingen någonsin åker fast?

#9 • 2010-09-28 11:39
LC4ever

Folk använder ju inte blinkers när man har en mobiltelefon i ena handen och styr med den andra.
Förbjud nyttjandet av mobiltelefoner utan handsfree och folk kommer att börja använda blinkers igen.

#a • 2010-09-28 14:08
jarl s (not verified)

Folk som inte blinkar i rondeller borde stenas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.