Nästa artikel
Var tredje bilreparation bristfällig
Nyheter

Var tredje bilreparation bristfällig

Publicerad 17 april 2018
1 av 3 bilreparationer var inte korrekt genomförda förra året, enligt en ny undersökning.
Av 1.300 genomförda reparationer förra året var 34 procent inte korrekt gjorda.
Branschorganisationen Trafikförsäkringsföreningen, TFF, har gjort kvalitetskontroller på skadeverkstäder. Tillsammans med Dekra undersöktes om bilverkstäderna följer tillverkarens reparationsanvisningar och de normer som finns för hur olika reparationsarbeten ska genomföras. Det visade sig att 2017 fick var tredje bilreparation anmärkningar för brister i kvalitet. 

De vanligaste nedslagen gäller lackarbete, fastsättning/montering av stötfångare och dörrar samt att metodbeskrivning för arbetet som ska göras inte används.
– Vi har listat verkstädernas resultat för 2017 efter andelen anmärkningar av de kontrollerade reparationerna. Endast fem av verkstäderna ligger på en acceptabel nivå med anmärkningar på 0-10 procent av reparationerna. Vår målsättning måste vara att alla skadeverkstäder ska ligga på den nivån, säger Anders Edvardsson, projektledare TFF.

Det rådde också stora kvalitetsskillnader mellan olika verkstäder, ibland också mellan verkstäder inom samma kedja.
– Verkstäderna med bäst resultat har inga anmärkningar alls på de kontrollerade reparationerna. I den andra änden av skalan finns verkstäder som har anmärkningar på upp till nästan 70 procent av de kontrollerade reparationerna, säger Anders Edvardsson.

2017 gjordes reparationer åt försäkringsbranschen till ett totalt värde av cirka 9 miljarder kronor. Försäkringsbranschens kvalitetskontroller av skadeverkstäder startade 2014 och kommer fortsätta att göras under några år till. På fyra år har närmare 80 större bilverkstäders reparationer av drygt 3.400 bilar kontrollerats.  

Diskutera: Har du råkat ut för en bristfällig reparation på bilverkstan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-17 12:11
Reverend Benny

Och det mest tragiska av allt med denna rapporten är att det är hemligt för konsumenterna vilka verkstäder som MISSKÖTER SIG. Vilket gör det omöjligt för oss att ta bättre beslut rörande vilka verkstäder eller verkstadskedjor man lämnar in sin ögonsten hos.
Gå ut med namn på bolag, adress och framförallt, vilken typ av jobb det var som dom misslyckades med.
Förstår inte riktigt syftet med denna typ av rapportering då den viktigaste informationen utelämnas.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-17 12:48
Hackenbush

Håller med Benny, vad har vi för nytta av rapporten om det hålls hemligt vilka som missköter sig?

#3 • Uppdaterat: 2018-04-17 16:14
jete

Helt normalt. Man skall inte avslöja, man skall inte peka finger, man skall inte anklaga, inte ställa krav. Behåll lugnet hos befolkningen, sopa allt under mattan som vanligt. Så är det i de flesta undersökningar som görs. Han som skall operera dig, hur många misslyckanden har han bakom sig. Har han ens legitimation, är han full när han kommer till jobbet, knarkar han? Många viktiga frågor och inga svar.

#4 • Uppdaterat: 2018-04-17 16:42
Gillarsaab

Håller med. Antingen säger de hela alfabetet eller så lämnar de oss konsumenter till vargarna. Risken är stor att felaktig eller ingen reparation kan orsaka olycka med dödlig utgång. GE OSS NAMNEN PÅ FUSKANDE BILVERKSTÄDER! Vi som konsumenter KRÄVER detta! Det är vår bil och våra liv det gäller.

#5 • Uppdaterat: 2018-04-17 17:19
Tvärnit

Pratade i förra veckan med en bilmek, det fuskas idag mer än aldrig förr.
Jag räknar kallt med att det fuskas med servicen på min nya bil men har varken tid eller ork till att följa upp.
I skuggan av miljöhetsen, säkerhetshetsen och statushetsen och att hjulet bara roterar fortare och fortare så passar branschen på.

#6 • Uppdaterat: 2018-04-17 18:48
CEAT

Skriv vilka som hade 0 fel så alla kan börja ta sin bil dit. Man ska inte sponsra någonting som inte gör det den/de ska!

#7 • Uppdaterat: 2018-04-17 22:35
Birger

Ingen överraskning,inkompetenta fuskare utan självdisiplin och arbetsheder finns ju sällan,pengar och hög fortjänst driver svenskar även då deras verkstadspriser ligger bland dom högsta i hela europa."greed" är inte lukerativt.
Själv som ex.australsk fordonstekniker,adr check's ligger man på 95-100% på retrifikationer.
Handlar lite om kunnskaper och mentalitet.En sak är säker det är svårare att gjöra fel,om man gjör ätt från början.

#8 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:58
PREVIA

Konstigt, när det gäller något så viktigt för hälsan som mat så går det alldeles utmärkt att sätta upp en dekal i fönstret på hur bra eller dåligt restauranger skött sig när det gäller hygienkontroller av hälsomyndigheterna på orter i Danmark. Men när det gäller människors säkerhet i våra bilar så låter våra lama myndigheter i Sverige verkstäderna att själva välja vad som vi kunder anses behöva veta om hur service och reparationer utförs.

#9 • Uppdaterat: 2018-04-18 12:19
systembolaget

Är inte ett dugg förvånad i dagens stressamhälle, allt handlar om kronor och ören, och precis som de flesta säger här i kommentarerna
jäkligt fegt att inte tala om vilka fuskarna är, nä allt skall mörkas ner.

#a • Uppdaterat: 2018-04-18 18:52
Roy J

Det är bara att instämma.
Självfallet ska verkstäder som missköter sig upp på en "svart lista"!
Hur är det med Godkänd-skyltning?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.