Nästa artikel
Var fjärde fultvättar bilen hemma
Nyheter

Var fjärde fultvättar bilen hemma

Publicerad 16 april 2017
Många väljer att tvätta bilen hemma, trots att det kan vara farligt för miljö och hälsa. Flest fultvättare finns i Norrland, minst i Stockholm.
Ska du tvätta bilen idag? Se till att du gör det på rätt sätt. Enligt en ny undersökning gör många det i garaget eller på uppfarten, trots att det kan skada hälsa och miljö.
Det är bilauktionsföretaget KVD som gett Sifo i uppdrag att göra en undersökning om svenskarnas biltvättvanor. Resultaten visar att 25 procent av de som svarade tvättar hemma, trots rekommendationen att göra det i en biltvätt eller tvättomat. Störst andel fultvättare finns i övre Norrland, där väljer 33 procent att tvätta bilen hemma. Endast 17 procent av Stockholmarna rengör sitt fordon på uppfart eller i garage.  

– Det handlar förmodligen om en gammal vana att tvätta bilen hemma, långt till närmsta biltvätt eller att man kan spara några kronor. Många tänker nog inte på att det kan vara direkt skadligt mot människor, framförallt barn som är extra känsliga mot miljöfarliga ämnen. Tvättomater och biltvättar har ett särskilt avlopp som renar vattnet så att inte miljöfarliga ämnen släpps ut i naturen. I många kommuner är det till och med förbjudet att tvätta bilen på gatan, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Deltagarna i undersökningen svarade också på hur ofta bilen tvättades. 36 procent rengör den utvändigt en gång i månaden och drygt en femtedel städar också bilen invändigt en gång månadsvis.

Vanligaste sättet att tvätta bilen på är i tvättautomat på bensinmackar, vilket 35 procent av de svarande gör. 18 procent tvättar på egen hand i gör-det-själv-hallar och 12 procent lämnar in bilen till ett biltvättsföretag.
 
Diskutera: Hur ofta tvättar du din bil och hur tvättar du?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-04-16 10:09
Hackenbush

Tvättar bilen kanske 1 gång i månaden men jag har singel på uppfarten så det rinner inte ner i dagvattenbrunnar. Det tar emot att köra 2 mil och sedan stå i kö för att tvätta bilen på en biltvätt i staden.

#2 • Uppdaterat: 2017-04-16 10:24
CJ77

Enligt naturvårdsverket är det inte olagligt att tvätta sin bil hemma då en enskild bil inte anses smutsa ner miljön tillräckligt. Så benämningen "fultvätt" reagerar jag starkt på. Som Hacken skrev ovan om lång körsträcka till tvätt. Jag har 4 mil tur och retur för att tvätta bilen. Miljövänligt? NEJ..

Sök gärna på biltvätt på naturvårdsverkets hemsida för artikeln.

#3 • Uppdaterat: 2017-04-16 10:28
stonebreaker

miljöfarliga ämnen .... om detta är ett problem så förstår jag inte att regn och smältvatten från vägarna med oljor, asfalt och annan skit får rinna ner i dagvattenbrunnar på gatorna, eller har vissa vägar separata dagvattensystem?
Och om bortnött asfalt från vägarna är ett miljöproblem borde dubbdäck förbjudas, på köpet slipper vi tvätta bilarna så ofta eftersom de inte blir så smutsiga.

#4 • Uppdaterat: 2017-04-16 10:32
Pi

Håller nog med stonebreaker i det mesta...

#5 • Uppdaterat: 2017-04-16 10:54
Axa

Håller med övriga. Det känns inte särskilt miljövänligt att behöva åka 2 mil för att tvätta bilen, jag är i liknande situation.
Det händer att jag sköljer bilen på uppfarten men ska jag använda olika medel åker jag in till någon station.

#6 • Uppdaterat: 2017-04-16 11:38
saabnisse

De som är villaägare har ju möjlighet att tvätta bilen på gräsmattan, det är vad jag gör.
Gräset har en utomordentlig förmåga att ta hand om skiten.
Men många nyare villatomter är ju så små att de inte rymmer en bil på sidan av huset förstås.

#7 • Uppdaterat: 2017-04-16 12:41
hultarn

Att det vräks ut en kvarts miljon ton salt på vägarna, vilket i sin tur medför ökade mängder av spolarvätska och tvättmedel anses förstås inte miljöfarligt...

Och sen har jag inget minne av att bilarna blev så fulla av asfaltprickar förr, vad är det för skitasfalt som används på vägarna numera?
De här fusklagningarna med flytande asfalt och lösgrus (livsfarligt för motorcyklister) kan knappast heller anses miljövänligt.

#8 • Uppdaterat: 2017-04-16 12:50
pinjong

Jag automattvättar bilen men det blir givetvis ingen extrarunda utan jag passar på när jag t ex ändå handlar livsmedel.

#9 • Uppdaterat: 2017-04-16 16:11
Mikael Dahlbacka

På vintern tvättar jag alltid i OK:s tvätthallar. På sommaren tvättar jag på farsgubbens uppfart, singelbelagd eller i tvätthall.
Har köpt ett svanenmärkt alkaliskt avfettningsmedel från BBV som verkar fungera bra.
Jag har aldrig och kommer aldrig tvätta någon bil i automattvätt.

#a • Uppdaterat: 2017-04-16 18:04
daem0n

"fusklagningarna med flytande asfalt" är ett politisk resultat att ni folket röstade för MP och miljöextremister. Därför bilar är smutsiga, och konsekvenserna för miljö är mycket värre än att belägga bra asfalt på alla vägar som räcker för några år och inte för en vinter. Ni fick som ni ville att ha, så gnälla inte!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.