Arkivfoto: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Nästa artikel
Vägskador efter stormen Hans: Boende får betala
Nyheter

Vägskador efter stormen Hans: Boende får betala

Publicerad 11 augusti 2023 (uppdaterad 11 augusti 2023)

Arkivfoto: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Boende vid mindre vägar får stå för en del av reparationskostnaderna själva.

Stormen Hans har gjort mycket skada på vägarna och några vägar som drabbats extra är mindre grusvägar. Det hårda regnet har sköljt bort grus och skapat stora hål i många mindre landsvägar.

Många som bor längs med de här vägarna kommer få betala för delar av reparationerna själva.

– Jag är väldigt orolig för kostnaden, finns inte en chans att vi kan stå för kostnaderna med att bygga om en stor del av vägarna, finansieringen av det här måste vi få hjälp med. Vi hoppas på att kunna få något statligt katastrofstöd att söka men nu handlar det om att den akuta situationen ska avhjälpas, säger Anders Rosén som är ordförande i Lerdal–Gärdebyns vägförening i Rättvik till sajten Siljan News.

Anders Lundell på Riksförbundet enskilda vägar säger till Sveriges Radio att det årliga stadsbidraget inte kommer räcka till.

Trafikverket ska omprioritera 30 miljoner för reparationskostnader till de vägar som har drabbats hårdast, men varnar ändå för att många kommer behöva täcka kostnaderna själva, i alla fall i början eftersom de helt enkelt inte hinner med alla ansökningar. 

– De flesta föreningar som är drabbade kommer behöva ta in extra pengar från medlemmar. Onekligen så handlar det om extra arbete som föreningen måste göra. Antingen hyra in grävmaskiner och liknande eller köpa in nytt material, säger Anders Lundell till Ekot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.