Nästa artikel
Uselt krockskydd i Maruti Suzukis populära småbil
Nyheter

Uselt krockskydd i Maruti Suzukis populära småbil

Publicerad 5 april 2023
Resultatet blev skrämmande uselt när populära indiska småbilen Maruti Suzuki Wagon R krocktestades av Global NCAP.

Bland de nya bilar som säljs i Sverige är det numera standard med åtminstone fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. De flesta nya modeller får toppbetyget fem stjärnor, även om vissa bilmärken fortfarande sticker ut med betydligt sämre resultat.

Andra länder är dock inte alls lika bortskämda med hög krocksäkerhet. Ett exempel är Indien där bilmodellen Maruti Suzuki Wagon R bara lyckades uppnå en enda stjärna av fem möjliga i Global NCAP:s krocktest, och bottenbetyget noll stjärnor när det gäller krockskyddet för barn.

Suzuki Wagon R såldes även i Sverige under 1990-talet. Modellen som nu krocktestats är den tredje generationen som visserligen är uppdaterad, men som ändå har usel krocksäkerhet. Resultatet beskrivs av Global NCAP som ”oacceptabelt”. 

Maruti Suzuki har flera gånger tidigare fått dåligt betyg i krocktester, men i Europa har Suzuki haft bättre krockskydd. Kunskapen finns alltså i koncernen, men Maruti Suzuki Wagon R saknar helt sidokrockskydd, Isofixfästen för barnstol, antisladdsystem och trepunktsbälte på alla platser.

– Med tanke på att sex krockkuddar är på väg att bli ett krav för nya bilar som säljs i Indien är det särskilt oroande att Maruti Suzuki inte ens gör det tillgängligt som tillval, säger David Ward, ordförande för stiftelsen Towards Zero som arbetar för bättre krockskydd i nya bilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 10 april 2023 Så rätt så, saabnisse !
  • 10 april 2023 Jag förstår inte varför vi…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.