Bild
Nästa artikel

Urin kan driva framtidens bilar

Nyheter

Amerikanska forskare har lyckats utvinna vätgas från urin - som kan användas som fordonsbränsle.

Som det vanligaste grundämnet i universum är väte attraktivt som källa till förnyelsebar energi, särskilt eftersom dess utsläpp endast består av vatten. Men väte, och i synnerhet vätgas, är förknippat med dyra utvinningsprocesser och hanteringsproblem.

Urinkraft kan driva bilar
Nu menar forskare från Ohio University att lösningen finns - i urin, rapporterar tidskriften Chemistry World. Forskarna har lyckats utvinna vätgas från urin, som sedan kan användas i bränsleceller för att till exempel driva bilar eller värma upp hus.

- En ko kan ge tillräcklig energi för att försörja 19 hus med varmvatten, säger professor Gerardine Botte på Ohio University, till Discovery.

Forskarna har genom elektrolys sönderdelat urinets beståndsdelar och därmed lyckats bryta ut vätgas. Anmärkningsvärt är att den energi som krävs endast är en fjärdedel så stor av vad som krävs för att bryta loss väte från vatten.

Bränsle från människan
Inledningsvis använde forskarna syntetiskt urin men nu har vanligt urin från människor visat sig fungera lika bra.

- Det är inte en lösning för alla bilar, men en process med många användningsområden som kan göra världen grönare, säger John Stickney, professor på University of Georgia.

Än så länge är forskningen i ett tidigt stadium, men inom sex månader uppges forskarna kunna använda urinkraft för att driva bilar.

Vad tror du om urinkraften? Kommentera!
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Observer
2009-07-14 13:25

Då har vi ju kommit ett steg närmare den gamla drömmen att driva bilar med vatten där föraren fungerar som raffinaderi och bränsledepå.

#1
Sune S
2009-07-14 14:54

Det finns ingen energi i urinen. Det är elektrisk energi som genom elektrolys ger vätgas. Enligt aktuell forskning gör urinen att energiförlusterna vid elektrolysen blir mindre.

#1
Owe Karlson
2009-07-14 16:17

Haha, det är vad jag alltid har drömt om. att kunna pissa i tanken och köra vidare

#1
Lägerleffe
2009-07-14 20:48

Måste man inte svarva till pisstolen först? Så den passar i hålet?

#1
Peter
2009-07-14 21:35

HELKORKAT ! Mycket lättare att utvinna väte ur vatten. Och Havsvatten finns det ju gott om !!
Var fanken får dom sina ideer ifrån ?

#1
Peter
2009-07-14 21:38

Oj ! Jag läste inte hela artikeln :-)

#1
Togga
2009-07-26 21:45

Nämen det här känner jag igen!
I slutet på 60-talet pratade en kompis om Sepåfan-tabletter, man skulle ta två tabletter med ett stort glas vatten och sedan pinka i tanken. Vi visste dock inte var man fick tag på tabletterna, så vi vet inte om det fungerade :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.