Koji Sato tillträder som ny vd för Toyota Group den 1 april.

Nästa artikel
Uppmaningen till nya Toyotachefen: Bygg elbilar – och sluta lobba
Nyheter

Uppmaningen till nya Toyotachefen: Bygg elbilar – och sluta lobba

Publicerad 31 mars 2023

Koji Sato tillträder som ny vd för Toyota Group den 1 april.

Tillträdande vd:n pressas i ett öppet brev.

Över 50 konsument- och miljöorganisationer publicerade på torsdagen ett öppet brev till Koji Sato, som officiellt tillträder som ny vd för Toyota den 1 april.

I brevet uppmanas Toyota att under Satos ledning fasa ut försäljningen av bilar med förbränningsmotorer i USA och Europa år 2030, och globalt år 2035, med hänvisning till deras negativa effekter på miljö och klimat. 

Man uppmanar också biljätten att omedelbart sluta med vad författarna kallar ”lobbyverksamhet mot klimatet”. Toyota utsågs förra året av Influence Map till världens tionde värsta företag när det kommer till att hindra klimatvänlig reform, vilket placerar dem jämte företag som Exxon Mobil och Gazprom.

Under den avgående vd:n Akio Toyodas ledning har Toyota gjort sig kända för sin öppet kritiska inställning till elbilar och elektrifiering. Toyodas linje har varit att elbilar inte ensamma är lösningen, och att förbränningsmotorer kommer att ha en viktig roll även i framtiden.

Trots att de var pionjärer med sin hybridteknik på 1990-talet ligger Toyota långt efter när det kommer till elbilar. Märket har hittills bara en eldriven modell, och elbilar stod förra året för 0,2 procent av företagets totala bilproduktion.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 7 april 2023 V8-Power, tror nog 99% av…
  • 7 april 2023 Corgie titta vad medellönen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.