Bild
Nästa artikel
Nyheter

Uppgifter: Nissan vill göra sig av med Mitsubishi

Publicerad 16 november 2020 (uppdaterad 16 november 2020)
Mitsubishi beskrivs som det ”tredje hjulet” i jättealliansen med Nissan och Renault. Nu kan märket vara till salu.

Nissan överväger att sälja sin andel i Mitsubishi, enligt uppgifter till Bloomberg. Det skulle i så fall sätta igång en stor omstrukturering av en av världens största allianser inom bilindustrin.

De anonyma uppgifterna tyder på att Nissan, som i dag äger 34 procent av Mitsubishi, vill göra sig av med delar av eller hela ägarandelen.

Renault/Nissan-koncernen är mitt uppe i en stor omställning. Det är snart ett år sedan koncernchefen Carlos Ghosn lyckades fly från häktet under spektakulära former. Tidigare i år kom beskedet att jättekoncernen ska fokusera på elbilar och suvar samtidigt som Mitsubishi på sikt ska sluta säljas i Europa.

Mitsubishi beskrivs av vissa analytiker som ”det tredje hjulet” i alliansen och bidrar inte med någon särskild spjutspetsteknik på något område. Mitsubishi förväntas gå med en förlust på tolv miljarder kronor i år.

Läs också: Mitsubishi gör klart: Detta gäller för garanti och reservdelar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-11-16 13:28
Raphael

Jag ser ingen framtid för Mitsubishi. De har inte gjort några aptitliga modeller sedan 90-talet. De har blivit föråldrade, hänger inte med och deras bilar har tappat den charm som ändå fanns en gång i tiden. Om man är ute efter en japansk bil så finns det idag ingen som helst anledning att välja en Mitsubishi. En gång i tiden så fick de gyllene ratten för sin Galant och sågs lite som en japansk Mercedes för folket. Det är länge sedan nu... Jag tror att Mitsubishi inte finns kvar om 10 år.

#2 • 2020-11-16 13:44
ToRy

Mitsubushi är väl som helhet ett fullständigt enormt industrikonglomerat? Det kanske inte gör dem så mycket att skippa biltilverkningen...?

#3 • 2020-11-16 14:20
zoidberg

@ToRy: stämmer, Mitsubishi är en keiretsu med otaliga underordnade verksamheter. Bilarna är inte ens särskilt framgångsrika på hemmamarknaden, de har dessutom fallit i vanrykte efter fusk med bränsleförbrukningssiffror. Jag tror de fimpar bilverksamheten helt inom något år.

#4 • 2020-11-16 20:56
Carl Trefalt

Vilka vill köpa Mitsubishi ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.