Nästa artikel
Före detta Nissan-chefen flydde undan rättegång i Japan
Nyheter

Före detta Nissan-chefen flydde undan rättegång i Japan

Publicerad 7 januari 2020 (uppdaterad 7 januari 2020)
Carlos Ghosn, tidigare chef för Renault-Nissan, har lyckats fly från Japan där han väntade på rättegång, anklagad för ekonomisk brottslighet. Uppgifter om flykten tyder på en spektakulär kupp.
65-årige Carlos Ghosn, tidigare vd för Nissan och Renault, var ett högt ansett namn inom branschen både före och efter att han räddade Nissan från en konkurs.
Men den 19 november 2018 greps han plötsligt, anklagad för att bland annat ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor.

Sedan april har han suttit i husarrest, men istället för att förberedda sig inför rättegången har han planerat en landsflykt.
På nyårsafton dök Carlos Ghosn nämligen upp i Libanon som inte har något utlämningsavtal med Japan.

Exakt hur flykten har gått till är fortfarande oklart. Enligt uppgifter från den libanesiska tv-kanalen MTV Lebanese så fick Ghosn hjälp av en grupp musiker som besökte hans hem för att sedan ta med sig en basfiollåda som han gömde sig i. Han smugglades sedan till en flygplats och tog sig därifrån till Istanbul för att sedan ta ytterligare ett plan till Libanon. Huruvida trovärdiga dessa uppgifter återstår att se.

För att göra hela händelsen ännu mer konstig så har nyhetssajten Lebanon Debate publicerat en bild på ett pass som uppges vara svenskt och som kopplas till Ghosns flykt.

 

Foto: Lebanon Debate


Ghosn själv säger sig ha flytt Japan för att undgå ”orättvis och politisk förföljelse”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.