Bild
Nästa artikel
Nyheter

Uppgifter: Mercedes slopar kombimodeller till 2030

Publicerad 2022-01-13 07:34 (uppdaterad 2022-01-13 07:43)
Mercedes ska sluta sälja vanliga kombibilar innan decenniet är slut, enligt nya uppgifter till Automobilwoche.

I en bilvärld där allt fler köpare väljer en suv blir det allt svårare för kombimodellerna att överleva. Kombibilar säljer fortfarande relativt bra i exempelvis Sverige och Tyskland, men försäljningen har ändå minskat rejält de senaste åren till förmån för suvar och crossovermodeller. På viktiga marknader som USA och Kina är biltypen extremt ovanlig.

Det är anledningen till att Mercedes nu planerar att sluta erbjuda kombibilar till 2030, enligt uppgifter till Automobilwoche. Mercedes CLA Shooting Brake är först ut att försvinna 2025 och nästnästa generation av Mercedes E-klass ska enligt uppgifterna inte lanseras som kombi.

”Marknaden under press”

Redan förra året hintade utvecklingschefen Markus Schäfer om att framtiden för kombibilarna var osäker.

– Med kombibilarna får vi se vad som händer. Marknaden är under press när fler och fler köpare går till suvar och det finns bara några få marknader kvar för kombibilar, sa han.

Volvochefen Håkan Samuelsson bekräftade tidigare i veckan att kombibilarna blir kvar – åtminstone i en slankare form med lägre luftmotstånd för att ge längre elräckvidd.

– Vi behöver lägre bilar med en mer konventionell karossform, men kanske lite mindre fyrkantigt än innan. Dessa låga bilar blir ett tillägg till våra högpositionerade suvar, sa han i en intervju med Autocar.

45 års kombihistoria
  • Mercedes har länge kallat kombibilarna för ”T-modell”, där bokstaven T står för ”Touristik und Transport”.
  • Den första modellen att presenteras officiellt under det namnet var W123-generationen som kom 1977. Som kombi bytte den namn till S123.
  • C-klass och E-klass har varit de viktigaste kombimodellerna, men Mercedes har även visat upp slankare kombimodeller som CLA och CLS.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2022-01-14 11:33 Många vill ha SUV, så de…
  • 2022-01-13 20:17 Axa skrev: AL Du kan ju se…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.