Nästa artikel
Tysk domstol: Dieselbilsägare har rätt till kompensation
Nyheter

Tysk domstol: Dieselbilsägare har rätt till kompensation

Publicerad 27 juni 2023 (uppdaterad 27 juni 2023)
Bilägare som köpt en dieselbil med fuskmjukvara för att sänka utsläppen kan ha rätt till tiotusentals kronor i ersättning.

Bilmärken som använt någon form av ”fuskbox” för att sänka utsläppen i dieselbilar kan behöva betala ersättning på tiotusentals kronor till bilägarna. Det slår den tyska motsvarigheten till Högsta domstolen fast, skriver Bloomberg.

Biltillverkarna kan bara komma undan ekonomiskt ansvar om de kan bevisa att de inte visste att mjukvaran som använts var olaglig.

Bilägarna har rätt till kompensation på mellan 5 och 15 procent av bilens pris. En bil som kostat 400 000 kronor att köpa skulle därmed ge upp till 60 000 kr i kompensation.

”Bilägaren som har en bil med fuskbox lider ekonomisk skada eftersom det finns en risk att bilen blir förbjuden”, resonerade domstolen.

Bilägarna har rätt till kompensation på mellan 5 och 15 procent av bilens pris

I det här fallet är det Mercedes och Volkswagen som pekats ut. Enligt Mercedes är det fortfarande inte klargjort om tekniken som används för att rena avgaserna i bilarna är olaglig – den har nämligen tillåtits av myndigheterna som typgodkänner bilar för att inte orsaka onödigt slitage på motorn.

Volkswagen hävdar också att tekniken tidigare bedömts som laglig och i många fall uppger Volkswagen att bilägarna köpt sina bilar efter att dieselskandalen avslöjats, vilket innebär att de inte köpte bilen ovetande om risken. Volkswagen förväntar sig att kraven på kompensation ogiltigförklaras i kommande rättsprocesser.

I mars slog EU-domstolen fast att bilägare som köpt en bil med den här typen av teknik har rätt till kompensation.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 27 juni 2023 LeifX skrev: Vem vill köpa…
  • 27 juni 2023 Ja du LeifX, då får du…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.