Nästa artikel
Turbulent för Nikola – grundaren avgår efter nytt avslöjande
Nyheter

Turbulent för Nikola – grundaren avgår efter nytt avslöjande

Publicerad 21 september 2020 (uppdaterad 21 september 2020)
Uppstickaren Nikola erkänner att en av vätgaslastbilarna i en reklamfilm inte körde för egen maskin.

Det har stormat ordentligt kring amerikanska uppstickaren Nikola, som ska lansera vätgasdrivna lastbilar och pickupmodeller och som nyligen ingått ett samarbete med General Motors.

Nikolas aktie rusade enormt tidigare under sommaren, men för några veckor sedan kom en rapport som avslöjade flera detaljer som tidigare inte varit kända kring företaget. Nikola ska bland annat använda teknik som företaget inte äger och ha överdrivit antalet reservationer för nya lastbilsmodeller.

Nikola har tillbakavisat många av anklagelserna, men inte alla.

Rapporten togs fram av ett företag som tjänar pengar på att få andra företags börskurser att sjunka, och rapporten kritiserades hårt av Nikola som ett öppet försök att driva ned börskursen. Men en av punkterna i rapporten har Nikola erkänt: att en av lastbilarna som lanserats och visats upp i en film i själva verket inte körde för egen maskin utan rullade nedför en backe.

Nu har amerikanska myndigheter öppnat flera utredningar som ska försöka ta reda på om Nikolas styrelseordförande Trevor Milton och hans företag gjort sig skyldiga till bedrägeri med avsikt att driva upp aktiekursen.

Trevor Milton väljer nu att avgå från sin post.

– Fokus borde ligga på företaget och vår mission att förändra världen, så jag tog det svåra beslutet att frivilligt stiga åt sidan. Att grunda Nikola och se det växa till ett företag som kommer förändra transporterna till det bättre och hjälpa till att skydda klimatet har varit en otrolig ära, säger han.

Läs också: Nya elpickupen – med räckvidd på 96 mil

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-21 17:35
Carl Trefalt

Aktie manipulation.

#2 • Uppdaterat: 2020-09-21 20:53
Hundter

Äsch då! :-)

#3 • Uppdaterat: 2020-09-22 00:03
Raywave

Nikola är en bluff, det har många med lite kunnande i branschen insett för länge sen.
Utvecklingschefens förra jobb var att laga flippermaskiner. Hans bror som var ansvarig för Nikolas nya revolutionerande superbilliga vätgasproduktion jobbade tidigare med asfaltsläggning. Sen tvingades man erkänna att man inte alls hade nån egen vätgasproduktion på g... Den rullande prototypen saknade drivlina o kunde bara rulla i nedförsbacke... Jojo, trovärdigt gäng det där...

#4 • Uppdaterat: 2020-09-22 17:09
saabnisse

Och aktien rasade!
Det ska bli intressant att se hur det går och vad som är sanning.

#5 • Uppdaterat: 2020-09-23 15:18
Henrik M

Men nu har aktien ökat igen, 6 % upp sen jag köpte. Sen får vi ju se vad som händer....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.