Nästa artikel
Trafikverket vill mäta hastigheten mellan fartkameror
Nyheter

Trafikverket vill mäta hastigheten mellan fartkameror

Publicerad 2024-01-19 09:44 (uppdaterad 2024-01-19 09:57)
För att klara trafiksäkerehtsmålen vill Trafikverket införa en ny typ av fartkamera som inte bara mäter hastigheten vid själva skåpet. Det beskrivs som en ”kostnadseffektiv” lösning som kan rädda liv.

Trafikverket vill börja använda en ny typ av fartkamerasystem som inte bara mäter hastigheten vid själva kameran, utan också snitthastigheten mellan två kameror. Det skriver Dagens Nyheter.

Tanken är att få bilisterna att hålla rätt hastighet under längre sträckor än bara vid enstaka kameror.

Den här typen av ”snitthastighetskameror” finns sedan tidigare i andra länder och har varit uppe för debatt även i Sverige.

– Vi har ett annat läge i samhället i dag jämfört med när frågan var uppe kring 2008, vi var inte lika vana med kameror då och vi hade en hårdare tolkning av juridiken än till exempel Norge. När vi nu frågat säger många att det vore mer rättvist att kolla farten hela sträckan, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, till DN.

Dagens fartkameror mäter bara hastigheten vid kameran. De nya fartkamerorna kan mäta hastigheten även mellan två kameror. Foto: Niklas Carle

Hon beskriver det som en ”kostnadseffektiv” investering som kan rädda flera liv om året. De så kallade sträckbaserade trafiksäkerhetskamerorna, som Trafikverket kallar dem, kan placeras ut med upp till två mils avstånd.

Vi Bilägare har tidigare berättat om en annan typ av fartkamera som Trafikverket ska införa. Den klarar av att avslöja fortkörare på flerfiliga vägar.

I flera års tid har antalet personer som omkommer i vägtrafikolyckor på svenska vägar ökat. Det innebär att trafiksäkerhetsmålen blir svårare att nå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (82)

  • 2024-01-22 12:02 I det norska systemet…
  • 2024-01-22 10:39 40-talisten skrev: För bejje…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.