Nästa artikel
Antalet döda i trafikolyckor fortsätter öka
Nyheter

Antalet döda i trafikolyckor fortsätter öka

Publicerad 2024-01-17 14:25 (uppdaterad 2024-01-18 15:18)
Mer trafik på vägarna och ouppmärksammade förare gör att antalet personer som omkommer i trafikolyckor ökar, enligt Transportstyrelsen.

232 personer omkom i vägtrafiken under 2023, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen. Det är en ökning med fem personer jämfört med 2022. Den vanligaste olyckstypen bland bilister är singelolyckor följt av mötesolyckor.

Att antalet personer som omkommer i trafikolyckor ökar går helt emot de svenska målen. Trenden har pågått i tre års tid. 2020 var antalet döda i trafiken som lägst, på grund av att trafiken minskade under pandemin.

– Därefter har vi tyvärr sett en ökning av antalet döda i trafiken. Siffror från Trafikanalys visar att trafikarbetet på de svenska vägarna under senare år stadigt ökat – vilket troligen kan var en av förklaringarna att dödsolyckorna återigen ökar, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

På en följdfråga från Vi Bilägare om vad det innebär svarar Transportstyrelsen att med trafikarbete menas trafikflöden, alltså att det nu är fler trafikerar vägarna än under pandemin.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat att många av de svenska trafiksäkerhetsmålen riskerar att inte nås. Högst 133 personer får omkomma i vägtrafiken 2030.

– Vi måste tillsammans med berörda myndigheter, organisationer och företag fortsätta det viktiga arbetet med att utveckla olika lösningar och metoder för säkrare vägtrafik. Inte minst måste vårt individuella ansvar och beteende i trafiken förändras, säger Jonas Bjelfvenstam.

På ytterligare en följdfråga om vad ”beteendet i trafiken” innebär svarar Transportstyrelsen att det handlar om att ändra riskbeteenden, till exempel fortkörning, att rattsurfa och att inte hålla avstånd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-01-18 15:18 Busso skrev: TIll Vi…
  • 2024-01-18 13:57 TIll Vi Bilägare. Först och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.