Nästa artikel
Trafikforskaren: Svenska bilförare är väldigt laglydiga
Nyheter

Trafikforskaren: Svenska bilförare är väldigt laglydiga

Publicerad 2024-04-15 18:30 (uppdaterad 2024-04-16 08:45)
De flesta svenska bilister skulle mitt i natten, utan någon annan bilist i närheten, ändå stanna för rött ljus. Men bilister i Sydeuropa är inte alls lika laglydiga. Det säger trafikforskaren Henriette Wallén Warner.

Bilister i Norden sticker ut – vi är generellt sett väldigt laglydiga och följer regler i stor utsträckning. Det säger Henriette Wallén Warner, senior forskare inom trafikpsyokologi på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

– Det vi främst tittat på i det här fallet är regelbrott, och där kan vi se rent generellt att vi i de nordiska länderna är otroligt bra på att följa regler. De flesta svenska bilister skulle mitt i natten, utan någon annan bilist i närheten, ändå stanna för rött ljus. Men om vi tittar på Turkiet eller Grekland som har en mycket sämre olycksstatistik bryter de även mot regler i större utsträckning, säger hon.

Varför nordiska medborgare följer reglerna mer än de flesta andra är svårt att säga. 

– Men det gäller inte bara trafiken utan det gäller det mesta. Det kan antagligen handla om att vi har en tilltro till myndigheterna som sätter reglerna och tror att de regler som finns är vettiga  och har satts av en anledning. Då är det större sannolikhet att man följer dem än om man bara tycker att de är onödiga påhitt och att regelbrott inte får några negativa konsekvenser.

Ser du någon trend att svenska bilister går mot att bli mer risktagande?

– Jag har inte sett någon studie om det, så det är svårt för mig att uttala mig. Men däremot vore det väl konstigt om vi inte påverkades av globaliseringen som vi gör på alla andra områden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-04-17 12:29 Vulkan Det kan jag instämma…
  • 2024-04-17 11:36 Axa Nejdå, det har jag inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.