Nästa artikel
Toyotachefen: ”Tyst majoritet” tvivlar på elbilsomställningen
Nyheter

Toyotachefen: ”Tyst majoritet” tvivlar på elbilsomställningen

Publicerad 20 december 2022 (uppdaterad 20 december 2022)
Akio Toyoda på scen i Bangkok.
Akio Toyoda menar att många delar hans elbilskritik – trots att de inte vågar säga det.

Toyotas koncernchef Akio Toyoda har gjort sig känd för att öppet ifrågasätta elektrifieringen av bilindustrin, samtidigt som många av hans koncernkollegor gör det rakt motsatta. Toyota är följaktligen en biltillverkare som ligger långt bakom flera konkurrenter på det området – de har hittills bara lanserat en helt eldriven modell.

Medan jättar som Volkswagen och GM har siktet inställt på att helt övergå till elbilar tror Toyota på en framtid med både hybrid- vätgas- och eldrift.

Under ett besök i Thailand nyligen, där han firade 60-årsjubileet av märkets närvaro i landet, försvarande Akio Toyoda än en gång sin tveksamma inställning till elbilar. Han påstod att de flesta i branschen håller med honom – trots att de inte säger det.

– Människor i bilindustrin är till största delen en tyst majoritet, sa han till journalister under besöket, enligt Wall Street Journal.
– Den tysta majoriteten undrar om elbilar verkligen är okej som enda alternativ. Men de tror att det är trenden så de kan inte säga det högt, fortsatte han.

Toyota var det företag som på allvar introducerade alternativa drivlinor på massmarknaden. Deras första hybridmodell har gjort ett enormt avtryck under de 25 år som den existerat. "Prius" har blivit ett hushållsord. 

Men när det kommer till rena elbilar är det i stället andra företag som tagit över stafettpinnen – och Toyota får se sig omkörda. I Europa säljs det nu fler elbilar än laddhybrider.

Men Akio Toyoda är stabil i sin åsikt.
– Eftersom det rätta svaret fortfarande är oklart borde vi inte begränsa oss till bara ett alternativ, sa han till journalisterna i Bangkok.

Trots det har de flera elbilar på gång framöver – bland annat en eldriven version av pickupen Hilux.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 21 december 2022 Toyota har sin hemmamarknad…
  • 20 december 2022 Håller med om en sak, att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.