Nästa artikel
Toyota drar tillbaka terrängreklam
Nyheter

Toyota drar tillbaka terrängreklam

Publicerad 30 oktober 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Fransk domstol tvingar Toyota att stoppa en reklamkampanj som visar bilarna Hilux, RAV4 och Land Cruiser i terrängmiljö.

Domstolen menar att den japanska tillverkaren uppmanar till bilåkning som förstör naturen och brott mot lagen som förbjuder körning utanför allmän väg.

I ett uttalande meddelar Toyota att domen inte kommer att överklagas. I stället har arbetet med att dra tillbaka annonserna från tv, tidningar och reklamtavlor påbörjats.

Tidigare har en av Volvos kampanjer hamnat i blåsväder på grund av liknande skäl. Konsumentverket kritiserade reklamtexten ”Våra XC-modeller tar dig längre in och högre upp, och hjälper dig till platser dit du inte vill köra med en vanlig bil”.

Diskutera: Ska bilar i reklam få visas i terrängmiljö?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-10-30 13:34
1storstark

Självklart kan man visa en terränggående bil i terrängmiljö. Bilen på bilden kanske kör på ägarens egen mark, på väg till ett skogsskifte, vad vet vi? För de flesta bilar anges även toppfart. Är det att uppmana till fortkörning? Bruket kan annonsera om, missbruket är ägarnas ansvar, inte biltillverkarens.

#2 • Uppdaterat: 2012-10-30 14:25
KaptenOberkommando

Nja, det är inte lika självklart för många att man inte får köra ut med bilen hur som helst i terrängen som det är självklart - och dessutom skyltat! - att man inte får köra fortare än vad hastighetsskyltarna säger. Hur fort man sedan kör en annan sak. En annan skillnad är att ingen biltillverkare i reklamen (eller väldigt sällan, i alla fall) visar just topphastigheten. Oftast anges bara 0-100 som en slags "kraftparameter" och möjligen antalet hästkrafter. Vad som sedan anges under tekniska data är något helt annat. Och även OM topphastigheten skulle anges vet alla att det faktiskt finns hastighetsskyltar utmed vägarna. Däremot finns det inga skyltar som reglerar terrängkörning - många tror faktiskt att det är fritt fram och har man då sett detta göras i reklamen tror man ännu mer att det är helt ok. Det som oftast också framgår i reklamen (om än finstilt) är förbrukningen och utsläppen. Jag kan möjligen tycka att en sådan här reklam är ok OM den omedelbart följs av en tydlig text som gör betraktaren uppmärksam på att h*n måste kontrollera nationella och lokala lagar i händelse av terrängkörning.

#3 • Uppdaterat: 2012-10-30 15:20
OpelTobbe

Har man körkort är det ens plikt att ta reda på var och hur en bil får framföras. Tro det eller ej men det finns faktiskt allmäna registrerade bilvägar i detta land där ingen vanlig V70 tar sig fram, knappt ens en fyrhjulsdriven stadsjeep.

Toyota har inte gjort något fel i mina ögon, däremot måste samhället alltid vara övertydliga pga. idioter.

Åker man kring vår sommarstuga när tjärlossningen håller på så är det ungefär som att köra i en 2 dm djup lergrop.

#4 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:16
Simon no1

Så kan det gå när man inte klarar att bygga egna terrängfordon som tar sig fram som dessa bilar......:)

#5 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:25
KaptenOberkommando

OpelTobbe skriver: "Tro det eller ej men det finns faktiskt allmäna registrerade bilvägar i detta land där ingen vanlig V70 tar sig fram, knappt ens en fyrhjulsdriven stadsjeep." Nu gällde ju saken INTE bilkörning på vanliga, allmänna vägar utan bilkörning i TERRÄNG - och med det brukar man mena UTANFÖR vanliga, allmänna vägar. Och de som tror att det är helt ok att köra rakt ut på en stor, öppen äng (och lämna hyggliga hjulspår efter sig) är faktiskt fler än man kan tro.

#6 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:45
OpelTobbe

Kapten, just precis dom "idioter" jag nämner i slutet av mitt tidigare inlägg. Det är ingen ide att du använder versaler på diverse ord du vill understryka, jag förstår ditt inlägg likväl.

#7 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:58
KaptenOberkommando

Njae, man behöver faktiskt inte vara "idiot" för att tro att det ok att köra utanför allmänna, vanliga vägar. Och många gånger kan det dessutom vara oklart vad som gäller när skyltar saknas. Jag tror att många tänker lite Allemansrätt även här.

#8 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:59
PREVIA

Ja vad gör man inte för att skydda den egna bilindustrin i dåliga tider, hoppas att det räcker bara.
Fransmännens egna Dakarrally kör man inte i terräng i Frankrike bara i terrängen i andra länder vilket känns skönt då man är mån om den egna naturen hemma i Frankrike. I andra länder går det bra att köra i mycket höga hastigheter rakt genom byar där barn leker och djur går lösa. Ingen dubbelmoral där inte.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dakar_Rally#History_and_route
http://en.wikipedia.org/wiki/Dakar_Rally#Complete_list_of_routes

#9 • Uppdaterat: 2012-10-30 17:17
KaptenOberkommando

Se så, tjura nu inte för att Toyota fick på moppen.

#a • Uppdaterat: 2012-10-30 17:40
OpelTobbe

Allemansrätten grundar sig i att man får göra lite som man vill vart man vill förutsatt att man inte skadar eller förstör naturen eller annans egendom. Att framföra ett terrängfordon som lämnar djupa lerspår efter sig är nog att förstöra.
Och om det skulle vara oklart att köra huruvida skyltar saknas vet jag inte då "offroad" alltid är just "offroad". Finns ingen väg så ska heller inte bilen köras där.

Alla människor kan inte förstå det här pga. vissa problem men att ha körkort är ingen rättighet utan ett privilegium. Det krävs att man kan lagar och regler.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.