Nästa artikel
Toyota Corolla Cross är en ny suv som svenska köpare blir utan
Nyheter

Toyota Corolla Cross är en ny suv som svenska köpare blir utan

Publicerad 9 juli 2020 (uppdaterad 27 februari 2023)
Toyota lanserar en ny kompaktsuv – men den är inte aktuell för Europa.

Tidigare i år visade Toyota en upphöjd ”crossoverversion” av småbilen Yaris och nu kompletteras utbudet med en liknande modell i lite större storlek – men inte i Europa.

Nykomlingen heter Toyota Corolla Cross men verkar vid en första anblick inte ha särskilt mycket gemensamt med Corolla. Designen är helt annorlunda både fram- och baktill. Interiören känns dock till stor del igen från Corolla.

Toyota Corolla Cross ska bli ett alternativ till designsuven C-HR för den som vill ha ett mer praktiskt och nedtonat alternativ.

Den nya suven bygger på Toyotas så kallade TNGA-plattform som ska ge bra utrymmen och bekväm fjädringskomfort. Plattformen innebär också att Toyota har kunnat sänka tjänstevikten vilket ska ge lägre förbrukning.

Imponerande lätt

Corollasuven hamnar i nästan samma storleksklass som Volkswagen Tiguan – tysken är knappt tre centimeter längre. Den har också betydligt starkare motorer, men är samtidigt mycket tyngre: Toyota Corolla Cross är hela 300 kilo lättare än Tiguan.

Jämför vi med Volvo XC40 är den 3,5 centimeter kortare än Corolla Cross och knappt 200 kilo tyngre.

Toyota Corolla Cross finns med både bensinmotor på 98 hästkrafter eller hybriddrift med 140 hästkrafter. Det är oklart om någon laddhybridversion är under utveckling.

Den nya suven är främst tänkt för den thailändska marknaden och som det ser ut nu är någon lansering i Europa inte vara aktuell.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.