Nästa artikel
Test av autobroms vid backning ger blandat resultat
Nyheter

Test av autobroms vid backning ger blandat resultat

Publicerad 2024-02-19 07:25
Bilar som kan tvärnita om föraren är på väg att backa på något låter bra – men i praktiken fungerar de inte alltid som tänkt, enligt ett amerikanskt test.

En del nya bilar har ett system som ska kunna förhindra olyckor när föraren backar. Men autobroms vid backning fungerar inte alltid som tänkt, enligt ett nytt test som amerikanska organisationen AAA gjort.

Testet visar att systemet visserligen bromsde bilen i 65 procent av fallen när testföraren backade bilen mot en annan bil som kom körande bakom. Men bara en av 40 olyckor kunde undvikas helt.

I ett annat test backades bilen mot en docka som skulle föreställa ett barn. Här gick det bättre: bilen bromsade i tre av fyra fall och kunde helt undvika en olycka i hälften av fallen.

Det är dock inte bra nog, enligt Greg Bannon på AAA.

– Vi blev väldigt överraskade av hur inkonsekvent systemen presterade i fallet med ett barn. Vi hade förväntat oss att bilarna skulle klara det i 100 procent av fallen, säger han.

I testet granskades Hyundai Tucson, Lexus RX, Mazda CX-30 och Volkswagen Tiguan. Det är inte säkert att tekniken och mjukvaran som används är exakt densamma som i de bilar som säljs i Sverige.

I ett test som Vi Bilägare gjorde 2021 av autobroms vid backning bromsade bara elva av de 28 bilarna helt automatiskt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-02-22 14:11 Prius 2016 (då, nya modellen…
  • 2024-02-19 19:49 Min Enyaq har synnerligen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.