Nästa artikel
Teslas nya storsatsning: Ska framställa eget litium
Nyheter

Teslas nya storsatsning: Ska framställa eget litium

Publicerad 10 maj 2023
Den nya jätteanläggningen i Texas ska göra Tesla till USA:s största litiumproducent.

I måndags var Elon Musk på plats i Texas för att ta det första, ceremoniella spadtaget inför bygget av ett nytt litiumraffinaderi.

Anläggningen ska stå färdig år 2025, och ska då kunna producera litium så det räcker för en miljon elbilar årligen. Det skulle göra Tesla till USA:s största litiumproducent, och den första amerikanska biltillverkaren som tillverkar sitt eget litium.

– När vi tittar några år framåt är en grundläggande flaskhals i elbilsutvecklingen tillgången på litium av batterikvalitet, sa Elon Musk under den direktsända ceremonin, där även Texas guvernör Greg Abbot deltog.

I dag kommer majoriteten av världens litium från Kina, Chile och Australien. Kina dominerar marknaden för både batterier och batteriråvaror, vilket har fått Biden-regeringen att dela ut skattelättnader till företag som producerar på hemmaplan.

Enligt Elon Musk är satsningen nödvändig för att Tesla ska nå sina ambitiösa försäljningsmål. Han har tidigare uppmanat andra entreprenörer att producera litium, eftersom Tesla ”inte vill göra det”.

”Ren verksamhet”

Tesla hävdar att raffinaderiet i Texas är miljövänligt och ofarligt för omgivningen, eftersom man använder en framställningsprocess som inte kräver starka kemikalier.

– Man skulle kunna bo mitt i raffinaderiet och inte bli sjuk, sa Elon Musk.

Reuters påpekar dock att vissa miljöförespråkare i området har uttryckt oro inför projektet. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 11 maj 2023 Tesla har väl tittat på hur…
  • 11 maj 2023 När de etablerade märkena…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.