Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tyskland har litium nog för 400 miljoner elbilar

Publicerad 2021-05-04 19:33 (uppdaterad 2021-05-04 19:35)
I ett 300 kilometer långt område längs Rhenfloden i sydvästra Tyskland finns stora mängder litium i det geotermiska grundvattnet. Foto: Alexander Hoernigk
Tusentals meter under floden Rhen finns tillräckligt mycket litium för 400 miljoner elbilsbatterier. Nu vill näringslivet utvinna det vita guldet.
I området kring floden Rhen i sydvästra Tyskland finns stora mängder litium, ett oumbärligt ämne för för batterier i elbilar. 

Litiumet finns i geotermiskt vatten, tusentals meter under jorden, som redan används för klimatneutral energiproduktion i området. Men nu har forskare vid Karlsruhe Institute of Technology upptäckt att det heta och salta vattnet också innehåller såväl litium som andra mineraler. 

Om det skulle utvinnas räknar man med att det finns tillräckligt med litium i övre Rhendalen för att bygga 400 miljoner elbilsbatterier, vilket drastiskt skulle minska EU:s importberoende av den viktiga metallen.

Kritiker till utvinningen är skeptiska till om det skulle vara ekonomiskt lönsamt. Området är också tätt befolkat, vilket kan innebära att lokalbefolkningen skulle motsätta sig storskalig utvinning.

Enligt företaget Vulcan Energy, som vill utvinna litiumet, är det dock möjligt att ta fram materialet utan att göra några stora ingrepp i naturen. Tillgången på geotermisk energi skulle också göra processen klimatneutral. Vattnet skulle helt enkelt ledas upp till ytan, litiumet filtreras bort, och sedan skulle det skickas tillbaka ned i marken.

I dag kommer majoriteten av världens litium från dagbrott i Australien och från saltöknar i Sydamerika.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.