Nästa artikel
Kraftigt ökat behov av litium – med allvarliga risker
Nyheter

Kraftigt ökat behov av litium – med allvarliga risker

Publicerad 30 januari 2023
Om bilägarna inte ändrar sitt beteende finns risk för allvarliga miljöproblem – även om de byter ut bensinbilen mot en elbil, slår en ny studie fast.

Att bara byta bränsle från bensin eller diesel till el är inte tillräckligt för att klara klimatutmaningarna. Det slår en ny studie från University of California, Davis fast.

Om amerikanska bilägare fortsätter köra som i dag, i lika stora bilar, kan det krävas tre gånger så mycket litium som i dag bara i USA. Det innebär 483 000 ton.

Även om gruvbrytningen förbättras finns stora miljöutmaningar kring litium. Det krävs stora mängder vatten, brytningen sker i många fall i områden som har stora problem med torka och lokala ekosystem och djurarter hotas.

Batteriet i Hummers elbil väger som en Toyota Corolla och kräver stora mängder litium.

Lösningen är enligt studien inte att fortsätta åka bilar med förbränningsmotorer som tankas med fossila bränslen, utan att ändra bilbeteendet. Enligt forskarna skulle en robust satsning på kollektivtrafik och gång- och cykelbanor minska litiumbehovet med 92 procent fram till 2050. 

Men även med en mindre ambitiös satsning på kollektivtrafik, tätare städer och cykelbanor kan litiumbehovet minskas med upp till 66 procent, och bara att minska batteristorleken i nya elbilar kan minska behovet av litium med 42 procent.

– Att bibehålla nuläget kan verka som det enklare alternativet politiskt. Men det är inte det snabbaste alternativet när det gäller att få folk ur sina bilar eller det mest rättvisa sättet att minska koldioxidutsläppen, säger Thea Riofrancos, en av rapportförfattarna, till The Guardian.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 2 februari 2023 bgl skrev: I luftledningar…
  • 2 februari 2023 I luftledningar fungerar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.