Nästa artikel
Tesla tillbaka på Laguna Seca med Model S Plaid
Nyheter

Tesla tillbaka på Laguna Seca med Model S Plaid

Publicerad 17 maj 2021 (uppdaterad 17 maj 2021)
Tesla jagar varvtider med den nya värstingvarianten av Model S.
En röd Tesla Model S med fällbar spoiler på bakluckan, breddade skärmkanter och vad som ser ut att vara stora, keramiska bromsskivor var ute och jagade varvtider på racingbanan Laguna Seca i Kalifornien i helgen. Twitterkontot The Kilowatts var på plats och tog bilder. Enligt deras mätningar satte bilen en varvtid på omkring en minut och 30 sekunder, vilket är en tid som matchar superbilen Mclaren P1.

Bilen på bilderna är förmodligen en prototyp av någon av de nya modellversionerna Model S Plaid eller Plaid+, som lanserades i samband med en uppdatering av Model S och X. Plaid-bilarna har, precis som den kommande sportbilen Roadster, dubbla elmotorer på bakaxeln vilket ger möjlighet till så kallad torque vectoring, där bilen styr in i kurvorna genom att bromsa det inre hjulet.
Tesla har inte levererat några Plaid-bilar ännu men de går att förhandsbeställa på företagets hemsida. Enligt uppgifterna där ska Plaid+, som är den snabbaste Teslan hittills, ha mer än 1.100 hästkrafter, göra 0–100 km/h på under 2,1 sekunder och klara 0–402 meter på under nio sekunder.

Plaid+ verkar få ett större batteri – dess räckvidd anges till 837 km jämfört med 628 km för Plaid utan plus. Den är också den dyraste Teslan till salu just nu med ett pris på 1,6 miljoner kronor.

Namnet Plaid är hämtat från 80-talsfilmen Spaceballs (Det våras för rymden på svenska). Det är en parodi på Star Wars-filmerna i vilken ett av rymdskeppen går så fort att det förvandlas till en rutig filt.

Tesla har synts till på racingbanor med den nya värstingmodellen tidigare, både på Laguna Seca och på Nürburgring i Tyskland där den år 2019 satte en inofficiell varvtid på 7 minuter och 13 sekunder.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.