Nästa artikel
Tesla Model Y överlägsen i europeiskt säkerhetstest
Nyheter

Tesla Model Y överlägsen i europeiskt säkerhetstest

Publicerad 2022-09-07 13:36 (uppdaterad 2022-09-08 12:40)
Euro NCAP ger modellen det högsta säkerhetsbetyget som någonsin delats ut med nuvarande regler.

Teslas tyskbyggda Model Y får det högsta säkerhetsbetyget som säkerhetsorganisationen Euro NCAP någonsin delat ut med de nuvarande betygskraven. Både krockskydd och aktiv säkerhet håller toppklass, och får 97 respektive 98 poäng av 100 möjliga i organisationens tester. Dessa involverar både kollisionstester och utvärderingar av funktioner som automatisk nödbroms och filhållningsassistans.

I kategorierna "Skydd av barn" och "Aktiv säkerhet" får Model Y 87 respektive 82 poäng av 100.

Även de kinesiska modellerna Ora Funky Cat och Wey Coffee kammade hem femstjärniga betyg i den senaste testrundan. Det gjorde även Koreanska Genesis GV60, som delar plattform med Kia EV6 och Hyundai Ioniq 5. Nya Kia Niro måste däremot utrustas med ett extra säkerhetspaket för att ta hem ett femstjärnigt betyg.

– Vi har sett goda resultat från kinesiska tillverkare tidigare, men också några riktigt dåliga. I år kommer vi testa fler kinesiska bilar än någonsin och Great Wall har verkligen satt ribban högt, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen i ett pressmeddelande.

Han hyllar också Tesla för dess höga betyg.

– Gratulerar till Tesla för ett verkligt enastående, rekordbrytande Model Y-betyg. Tesla har visat att bara det bästa är gott nog för dem och vi hoppas att de fortsätter sträva mot det målet i framtiden, säger han.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 2022-09-20 19:50 Det bästa krockskyddet är ju…
  • 2022-09-20 08:21 Och det där stämmer ju helt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.